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MARCH 2009 AGENDA

	SUBJECT

2008-12 California State Plan for Career Technical Education Amendment and a Revision of California State Board of Education Waiver Policy: Carl D. Perkins Career and Technical Education Improvement Act: Consortium Requirement for Minimum Allocation.
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) approve an amendment to the 2008-12 California State Plan for Career Technical Education (State Plan) and direct staff to transmit the amended State Plan to the U.S. Department of Education (ED) for approval by the April 1, 2009, deadline. The CDE also recommends that the SBE approve the revision to the Waiver Policy: Carl D. Perkins Career and Technical Education Improvement Act: Consortium Requirement for Minimum Allocation.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


The SBE approved the State Plan at its March 2008 meeting. The ED approved the plan in July 2008. On January 6, 2009, the Joint Advisory Committee on Career Technical Education (JACCTE) met and approved an amendment to the State Plan to submit to the SBE for final approval.
The first revision to this waiver policy was approved by the SBE on November 6, 2006. The revision was done as a result of a change in locale codes used by the National Center for Educational Statistics (NCES). 

	SUMMARY OF KEY ISSUES


Background

Section 131(c)(1) of the Carl D. Perkins Career and Technical Education Improvement Act (Perkins) states an LEA shall not receive an allocation unless the amount allocated to the agency is greater than $15,000. This section also allows an LEA to enter into a 
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


consortium with other LEAs for purposes of meeting the minimum allocation requirement.

Section 131(c)(2) provides for a waiver of Section 131(c)(1) in any case in which the LEA is located in a rural, sparsely populated area or is a public charter school and demonstrates that the LEA is unable to enter into a consortium for purposes of meeting the minimum allocation requirement. 

Section 131(f)(2) of Perkins is a new requirement and stipulates that all funds allocated to a consortium shall be used only for purposes and programs that are mutually beneficial to all members of the consortium and that funds allocated to the consortium may not be reallocated to individual members of the consortium.

Due to this new requirement in Perkins, the Secondary, Postsecondary and Adult Leadership Division has seen a decline in the number of LEAs willing to join a consortium with other LEAs unable to meet the requirement of Section 131(c)(1). Thus, LEAs unable to meet the minimum allocation of $15,000 are finding it difficult to find consortium partners and are unable to qualify for Perkin funds. This modification will allow more small districts to be eligible for a waiver to receive Perkins funding allocations directly.

The JACCTE recommends this modification to the State Plan to allow for a broadening of the current board policy definition for Perkins waivers.

Amendment to the State Plan, Chapter Four, page 200, question B6 (Attachment 2) adds the following:

An LEA will be considered rural if all high schools in the LEA are located in one of the following locale codes.

· Locale Code 23 - Suburb, Small: Territory outside a principal city and inside an urbanized area with population less than 100,000 if
· located more than five miles from a city with a population of 85,000 or less, and
· located in a suburb with a population of 7,000 or less, and 
· LEA has a total enrollment of less than 1,000 students district wide
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


· Locale Code 31 - Town, Fringe: Territory inside an urban cluster that is less than or equal to 10 miles from an urbanized area. 
· Locale Code 32 - Town, Distant: Territory inside an urban cluster that is more than 10 miles and less than or equal to 35 miles from an urbanized area. 
Approval of this revision to the State Plan will necessitate a change in the current board waiver policy.

	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


Approval of this revision to the State Plan would allow additional LEAs to receive Perkins funds to improve Career Technical Education programs throughout the state at no additional cost to the CDE.
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1: 
California State Board of Education Waiver Policy SBE Waiver Policy: Carl D. Perkins Career and Technical Education Improvement Act: Consortium Requirement for Minimum Allocation (3 pages)
Attachment 2: 
2008-12 California State Plan for Career Technical Education, Chapter 4, pages 200 – 201 (2 pages)
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	California State Board of Education Policy
	POLICY #

	
	
	01-01

To be assigned

	
	WAIVER GUIDELINES
	DATE

	
	Carl D. Perkins Career and Technical Education Improvement Act: Consortium Requirement for Minimum Allocation
	Revised 
November 2006

March 2009

	REFERENCES

	U.S. Code, Section 2351(d) (c)(1), or [P.L. 105-332 109-270 Section 131(d) (c)(1)] Federal Carl D. Perkins Act; and

U.S. Code, Section 2351(d) (c)(2), or [P.L. 105-332 109-270 Section 131(d) (c)(2)] Federal Carl D. Perkins Act.

	HISTORICAL NOTES

	None Created January 2001, revised November, 2006


U.S. Code, Section 2351(d) (c)(1) and (2) or [P.L. 105-332 109-270 Section 131(d) (c)(1) and (2)]
(d) Minimum Allocation

(1) In general

Except as provided in Paragraph (2), a local educational agency shall not receive an allocation under subsection (a) unless the amount allocated to such agency under subsection (a) is greater that $15,000. A local educational agency may enter into a consortium with other local educational agencies for the purposes of meeting the minimum allocation requirement of this paragraph.

(2) Waiver

The eligible agency shall waive the application of paragraph (1) in any case in which the local educational agency --


(A)(i) is located in a rural, sparsely populated area, or

(ii) is a public charter school operating a secondary school vocational career and technical educational program; and

(B) demonstrates that the local educational agency is unable to enter into a consortium for purposes of providing activities under this part (20 U.S.C.A. § 2351 et seq.)

Background

Participating local education agencies (LEAs) may enter into a consortium with other agencies for the purposes of meeting the minimum allocation requirement in the above paragraph. However, in some remote or sparsely populated areas of the state, the consortium plan is not possible or reasonable. In these cases, the State Board approves multi-year waivers of the consortium requirement in keeping with (and subject to the conditions set forth in) the evaluation guidelines below.

The California Department of Education (CDE) Waiver Office has processed many waivers in the past, all of which were approved by the State Board of Education. CDE staff ensures that only waiver requests consistent with the evaluation guidelines are placed on the State Board’s consent calendar for waivers.

Evaluation Guidelines

The LEA is:

· A district or agency in will be considered in a rural, sparsely populated area if all high schools in the LEA are located in one of the following locale codes (as defined by National Center for Education Statistics (NCES) Locale Codes 31, 32, 33, 41, 42, and 43, OR
· A district or agency in a rural code 23 may be considered rural if the LEA meets the following criteria 
· located more than five miles from a city with a population of 85,000 or less, and

· located in a suburb with a population of 7,000 or less, and 

· LEA has a total enrollment of less than 1,000 students district wide, OR
· A public charter school operating secondary vocational and technical education programs (as evidenced by a State Board of Education issued charter number), AND

The LEA:

· Demonstrates that it is unable to enter into a consortium for purposes of providing activities under this section (as evidenced by a description from the LEA or CDE of efforts to enter into a consortium). 

These specific waivers shall be granted for no more than four consecutive years as a district’s annual Perkins allocation is expected to be less than the $15,000 minimum grant amount during each year of the approved waiver.   A district’s eligibility under the above criteria for the consortium waiver is also expected to remain unchanged for this same time period.

For Information Only

Under SPECIAL RULE, each eligible agency distributing funds under this section shall treat a secondary school funded by the Bureau of Indian Affairs within the State as if such school were a local educational agency within the State for the purpose of receiving a distribution under this section.

3.
The state must describe the secondary and postsecondary formulas used to allocate funds available under section 112(a) of the Act, as required by section 131(a) and 132(a) of the Act.

RESPONSE

Please refer to the description of the Section 131 (secondary) allocation formula in the response to A2 and the description of the Section 132 (postsecondary) allocation formula in the response to A5.

4.
The state must describe the competitive basis or formula to be used to award reserve funds under section 112(c) of the Act.

RESPONSE

The state will not exercise the reserve funds option in the 2008-09 program year.
5. The state must describe the procedures used to rank and determine eligible recipients seeking funding under section 112(c) of the Act.

RESPONSE

This is not applicable because as noted in the response provided in B4, the state will not exercise the reserve funds option in the 2008-09 program year.
6. The state must include a description of the procedures used to determine eligible recipients in rural and sparsely populated areas under section 131(c)(2) or 132(a)(4) of the Act.

RESPONSE

The state applies the following rural categories defined by the National Center for Education Statistics (NCES) to identify the eligible recipients in rural and sparsely populated areas required by Sections 131(c)(2) and 132(c)(2) of the Act
A district or agency in will be considered in a rural, sparsely populated area if all high schools in the LEA are located in one of the following locale codes (as defined by National Center for Education Statistics (NCES):
· 23 - A district or agency in a locale code 23 may be considered rural if the LEA meets the following criteria 
· located more than five miles from a city with a population of 85,000 or less, and

· located in a suburb with a population of 7,000 or less, and 

· LEA has a total enrollment of less than 1,000 students district wide

· 31 - Town, Fringe: Territory inside an urban cluster that is less than or equal to 10 miles from an urbanized area. 

· 32 - Town, Distant: Territory inside an urban cluster that is more than 10 miles and less than or equal to 35 miles from an urbanized area. 

· 33 – Town, Remote: Territory inside an urban cluster that is more than 35 miles from an urbanized area
· 41 – Rural, Fringe: census-defined rural territory that is less than or equal to 5 miles from an urbanized area, as well as rural territory that is less than or equal to 2.5 miles form an urban cluster

· 42 – Rural, Distant: census-defined rural territory that is more than 5 miles but less than or equal to 25 miles from an urbanized area, as well as rural territory that is more than 2.5 miles but less than or equal to 10 miles from an urban cluster.

· 43 – Rural, Remote: census-defined rural territory that is more than 25 miles from an urbanized area and is also more than 10 miles from an urban cluster.
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