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Use of Administrative Funds for Day Care Homes

All Western Regional State Child Care Nutrition Directors

The following questions and answers are designed to clarify recent inquiries regarding the sponsor’s use of $300.00 of administrative funds to help providers obtain a license.
1. Q. Is the $300.00 an expense providers can request only one time for the duration of their participation in CACFP? 

A. Yes, the CACFP regulations 7 CFR 226.16(k) state “ Before sponsoring organizations expend administrative funds to assist family day care homes in becoming licensed, they shall obtain the following information from each such home: a completed free and reduced price application which documents that the provider meets the Program’s income standards; evidence of its application for licensing and official documentation of the defects that are impeding its licensing approval; and a completed CACFP application. These funding request are limited to $300.00 per home and only available to each home once.” 


2. Q. If the provider only needs $100 for the initial approval cost and next year incurs additional costs it is not able to pay, can it request the additional dollars, not to exceed the $300.00 maximum? 

A. No. The provision to use program payments (administrative/start-up/expansion) to comply with licensing standards is meant to enable an unlicensed provider to become licensed, registered, etc. It is not intended to provide funds to enable a provider to renew or retain a license. Once a provider is licensed, these funds would not be available. FNS expects the provider to be able to maintain a license by relying on child care fees, supplemented by CACFP reimbursement. 

3. Q. Is the $300 limited to only Tier 1 providers? 

A. Yes, the $300 applies only to Tier 1 providers that meet the income qualification standards.
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