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	CALIFORNIA STATE BOARD OF EDUCATION
NOVEMBER 2007 AGENDA

	SUBJECT

Standardized Testing and Reporting (STAR) Program: Program Update including, but not limited to, Approval of Making the Standards-based Tests in Spanish (STS) Available to Public Schools.
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) approve making the Standards-based Tests in Spanish (STS) available to public schools for assessing nonlimited-English-proficient pupils enrolled in dual language immersion programs that include Spanish, at the expense of the school districts.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


None.
	SUMMARY OF KEY ISSUES


Standards-based Tests in Spanish

Assembly Bill 252 amended California Education Code (EC) Section 60640 to authorize the CDE, subject to approval by the SBE, to make the designated primary language assessment developed per EC Section 60640, the STS, available to public schools for assessing nonlimited-English-proficient pupils enrolled in dual language immersion programs that include the primary language of the assessments at their own expense. EC Section 60640(g) states:

 “(g) The department, subject to approval by the state board, may make a primary language assessment developed pursuant to subparagraph (A) of paragraph (3) of subdivision (f) available to public schools for use at their own expense, to assess their nonlimited-English-proficient pupils, as defined in Section 60643, enrolled in a dual language immersion program that includes the primary language of the assessment. A school district that chooses to administer a primary language assessment pursuant to this subdivision shall enter into an agreement for that purpose with the state testing contractor, as described in subparagraph (C) of paragraph (3) of subdivision (f), subject to the approval of the department.”
SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)
Current law authorizes English learner (EL) students enrolled in school less than 12 months and EL students who receive primary language instruction to take the STS. At the option and expenses of the school district, any EL student may be tested with the STS. 
Many of the EL students who take the STS are in dual immersion classrooms. There are approximately 36,359 California students enrolled in dual language immersion programs. Of this number, 180 programs (47%) provide instruction in Spanish. School districts have been able to purchase the designated primary language test, the Aprenda 3, directly from the contractor, in order to test all of their students in dual immersion classes. As the STS replaces the Aprenda 3, the previous designated primary language test, there has not been a way for school districts to test their English-only students enrolled in Spanish/English dual immersion classes. They are not allowed to order the STS for these students now because the contract provides funding only for testing required and optional EL students. By allowing districts to purchase the STS from the contractor, schools will be able to assess an entire dual immersion classroom with one Spanish-language test.

Grade Two Testing Continues through the STAR Program 
Sunset Date of 2011

California Education Code Section 60640, amended by Senate Bill 80, has re-authorized grade two testing until June 30, 2011. Grade two will be included in all STAR tests for the 2008 test administration except for the California Modified Assessment (CMA). For the 2007-08 year, the CMA will only be operational for grades three through five. As of July 1, 2007, the state was not authorized per law to continue work on developing or field testing a grade two CMA test. Educational Testing Service (ETS) field tested the CMA for grades three through five in September of this year. 

Demographic Data Corrections

School districts have the opportunity to correct student demographic data for the spring 2007 STAR tests. Information about the process and charges for data corrections are included in the 2007 STAR Post-Test Guide. District STAR Coordinators were to indicate their intent to file data corrections by submitting the data correction request form to Educational Testing Service (ETS), the STAR test contractor, between September 25 and October 22. Actual corrections were to be entered by November 7. 

Ordering and Pre–Identification Workshops

ETS either conducted or will be conducting ordering and pre-identification (pre-ID) workshops in October, November, and December in locations throughout the state to assist STAR Coordinators with order placement for STAR materials. To support STAR Coordinators, workshops will be held to ensure that correct pre-ID of STAR test materials procedures is followed. A complete list of workshop dates can be found on the STAR Web site at http://www.startest.org .  
SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)
Certification of 2007 Apportionment Information Reports

District superintendents and charter school administrators whose schools tested independently of the district received STAR 2007 Apportionment Information Reports in late October. All the information on the reports is taken directly from the district’s or charter’s Student Data File, which was compiled from answer documents submitted for scoring. The STAR district and test site coordinators are responsible for inventory control and returning all test materials at the completion of testing to the contractor within the required time period per California Code of Regulations, Title 5, Education, Division 1, Chapter 2, Subchapter 3.75. The report includes counts of students tested with the California Standards Tests (CSTs), California Achievement Test, Sixth Edition Survey (CAT/6 Survey), California Alternate Performance Assessment (CAPA), Standards-based Tests in Spanish (STS), Aprenda 3, and students exempted by parent or guardian request or for whom only demographic information was submitted. 
To be eligible for apportionment payment for the STAR Program, school districts and charter schools that tested independently of their district must certify the accuracy of the apportionment information report for examinations administered during the calendar year. Certified reports must be postmarked by December 31, 2007. 
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


All costs associated with the activities in this update are included in the current contracts with ETS for the California Standards Tests (CSTs), STS, California Alternate Performance Assessment (CAPA), and California Modified Assessment (CMA). There is no direct fiscal cost to the state as the result of AB 252; however, there will be costs to local education agencies if they choose to administer the standards-aligned primary language assessment to their native English-speaking students enrolled in dual language immersion programs, as specified. 
	ATTACHMENT(S)


None.
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