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	CALIFORNIA STATE BOARD OF EDUCATION
JANUARY 2009 AGENDA

	SUBJECT

Standardized Testing and Reporting Program: Approval of 2009 District Apportionment Amounts.
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) approve the following district apportionment amounts for Standardized Testing and Reporting (STAR) Program testing administered during the 2008-09 school year:

· $0.38 for the completion of demographic information for each student not tested with the California Standards Tests (CSTs); the California Modified Assessment (CMA); the Standards-based Tests in Spanish (STS); or the California Alternate Performance Assessment (CAPA).

· $2.52 per student for the completion of demographic information and administration of the CST, the CMA, or a combination thereof.

· $2.52 per student for the completion of demographic information and administration of the STS to Spanish-speaking English learners.

· $5.00 per student for the completion of demographic information and administration of the CAPA.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


Since the first administration of the STAR Program tests in the 1997-98 school year, the SBE has annually approved the apportionment amounts for school districts to offset the costs associated with test administration.

California Education Code Section 60640(h)(1) specifies that the State Superintendent of Public Instruction shall apportion funds to school districts to enable districts to administer the tests within the STAR Program.

	SUMMARY OF KEY ISSUES


California Education Code Section 60640(h)(2) states that the SBE shall annually establish the amount of funding to be apportioned to school districts for each test administered within the STAR Program.

The STAR apportionment funds are unrestricted funds to reimburse school districts for costs associated with the STAR Program that are above and beyond the statewide contract with test contractors. The contract with the test contractor covers the costs of all required STAR Program testing materials, test scoring, and report production. Costs associated with optional materials or services (such as additional score reports, etc.) are the responsibility of the district.
STAR apportionments reimburse districts for the following costs:

1) All staffing costs, including the district STAR coordinator and the STAR test site coordinators, staff training, and other staff expenses related to testing
2) All expenses incurred at the school district level and test site level related to testing
3) All transportation costs for delivering and retrieving tests and test materials within the school district
4) All costs associated with the pre-identification of answer sheets and consumable test booklets and other activities intended to provide the complete and accurate data required per state regulations

The recommended apportionment rates for administering the CST, CMA, CAPA, and STS are unchanged from 2007-08. The apportionment rates are per student per test, not subject(s) completed. Because the CST and CMA tests may be administered in whole or per subject, the two tests share a single apportionment rate per student administered the CST, CMA, or a portion thereof. A student’s individualized education program (IEP) determines what portions of the CMA a student is to be administered. A student who is administered the CAPA per their IEP is not administered any other test in the STAR Program and receives a separate reimbursement. A student who is administered the STS as a second test in their primary language is also administered the CST, the CMA, or a combination thereof and receives a separate reimbursement.
The nationally norm-referenced test (NRT)—the California Achievement Tests, Sixth Edition Survey (CAT/6)—previously administered in grades three and seven will no longer be administered as a part of the STAR Program beginning in 2008-09. The CAT/6 has been removed from the recommended apportionment rates. When STAR was first administered in 1997-98, the NRT was the sole STAR test. As the CSTs were developed and administered, they replaced portions of the NRT test annually. From 1997-98 through 2006-07, districts were apportioned funds for administering the CST, the CAT/6, or a combination thereof. In 
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


2007-08, the CMA was added and districts were apportioned funds for administering the CST–CAT/6, the CMA–CAT/6, or a combination thereof.
The designated primary language test—the Aprenda 3—previously administered to Spanish-speaking English-learner students has been replaced by the STS for grades two through eleven. The Aprenda 3 has been removed from the recommended apportionment rates.
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


The total amount necessary to fund the STAR testing apportionments is determined annually by considering the approved STAR contract costs and the proposed STAR appropriation amount in the annual Budget Act. 
A total of $70.7 million has been appropriated in the 2008-09 Budget Act to fund the costs for the STAR Program in 2008-09. Of that amount, approximately $12.7 million has been appropriated to fund the 2008-09 STAR apportionments and approximately $58 million has been appropriated to fund STAR statewide contract costs. 

The overall total amount to be apportioned to school districts for students in grades three and seven is not anticipated to decrease significantly with the elimination of the CAT/6 because the apportionment rate is per pupil. Very rarely would a student have taken only the CAT/6 test and no portion of a CST or CMA test. Students in grades three and seven will continue to take the CST, the CMA, or a combination thereof. The recommended rate for 2008-09 will continue to reimburse $2.52 per student for the CST, the CMA, or a combination thereof. 
The elimination of the Aprenda 3 test will not reduce the apportionments to school districts because the Aprenda 3 has been replaced by the STS. The STS will continue to be administered to English learners in grades two through eleven. 

Funds are not apportioned for the reimbursement of costs associated with the testing of non-English learners with the STS. State law does not allow the testing of non-English learners with the STS.

	ATTACHMENT(S)


None.
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