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 FORMCHECKBOX 
 General Waiver

	SUBJECT

Request by Spencer Valley Elementary School District for California Virtual Academy, San Diego to waive California Code of Regulations, Title 5, Section 11963.4(a)(3), related to the percentage of expenditures which must be spent on certificated costs in order to maintain full apportionment at a non classroom based charter. Request is for a reduction from 40 percent certificated costs to 35 percent for a virtual charter. 
Waiver Number: 1-4-2008
	 FORMCHECKBOX 
 Action
 FORMCHECKBOX 
 Consent


 FORMCHECKBOX 
  Approval   FORMCHECKBOX 
  Approval with conditions   FORMCHECKBOX 
  Denial
Education Code (EC) Section 33051(a)(1). The educational needs of the pupils are not adequately addressed. 

	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


In September 2004, California Virtual Academy (CAVA), requested a waiver of California Code of Regulations Title 5 (5 CCR) Section 11963.4(a)(3) to reduce the amount to be spent on certificated costs from 50 percent (regulation at that time) to 40 percent.
However, that waiver was withdrawn by the requestor during the SBE meeting. The request was then reviewed by the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) per 5 CCR Section 11963.4(a), which recommended approval of a funding determination to the SBE at its November 2004 meeting. The request was approved for one year for 100% funding with expenditure rates of 45 percent of total revenue for certificated costs, and 80 percent of total revenue for instructional costs. 
Although the charter has requested this same waiver once before, a waiver of this type has never been approved by the SBE.
	SUMMARY OF KEY ISSUES


Through this waiver, CAVA, San Diego is requesting that the SBE approve a funding rate different from that prescribed in 5 CCR Section 11963.4(a)(3), which states:

	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


“5 CCR Section 11963.4(a)(3), If the percentage calculated pursuant to paragraph (1) of subdivision (c) of section 11963.3 equals or exceeds 40 percent, the percentage calculated pursuant to paragraph (2) of subdivision (c) of section 11963.3 equals or exceeds 80 percent, and the ratio of average daily attendance for independent study pupils to full-time certificated employees responsible for independent study does not exceed a pupil-teacher ratio of 25:1 or the equivalent ratio of pupils to full-time certificated employees for all other educational programs operated by the largest unified school district, as measured by average daily attendance, in the county or counties in which the charter school operates, the Advisory Commission on Charter Schools shall recommend to the State Board of Education approval of the request at 100 percent (i.e. full funding), unless there is a reasonable basis to recommend otherwise. If the recommended percentage is lower than the requested percentage, the recommendation to the State Board shall include the reasons justifying the reduction and, if appropriate, describe how any deficiencies or problems may be addressed by the charter school.”
This year CAVA, San Diego submitted a SB 740 funding determination request for a 100 percent funding rate based on 35 percent certificated costs and 80 percent instructional costs, which does not meet the regulatory requirements for 100 percent funding. 
In October of 2008, the CDE requested additional, detailed identification of instruction related expenditures that CAVA stated it would incur if its certificated costs were allowed to be reduced. The CDE did not receive the detailed financial information requested, and therefore, recommended that the ACCS deny the request for full funding at the reduced certificated expenditure level.
The morning of the ACCS meeting on October 31 2008, CAVA, San Diego changed its request for full funding, basing the request instead on 40 percent certificated expenditure rate instead of the 35 percent rate. Since they were now proposing to be in compliance with the regulations, the ACCS voted unanimously to recommend approval of the revised request, and this recommendation is contained in the regular board item, also on the January 2009 SBE agenda, entitled: Charter School: Approval of Funding Rates for Nonclassroom-based Charter Schools.
However, within a week of the ACCS meeting, on November 4, 2008 CAVA, San Diego re-opened this waiver request, back to the 35 percent funding request which is inconsistent with what the charter told the ACCS was going to be its expenditure plan. 

	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


In addition, in the materials submitted to support this waiver request, CAVA, San Diego states: 

         “Two highly valued components of the CAVA curriculum are arts and music, 
          which particularly require that CAVA provide extensive materials                            expenditure. Unfortunately, CAVA will not be able to continue this level of 
          expenditure if state regulations that require 40% of the revenues be 

          expended on certificated salaries.”

However, CDE has discovered that CAVA, San Diego has declined the Arts and Music block grant funds for 2007-08, and for all on-going years. (See Attachment 2, letter dated October 9, 2008 to CDE.) CDE records show that that charter received $14,643 dollars in 2006-2007 and has now returned $22,603 for the 2007-2008 fiscal year, and declines funding for all future years. 
The CDE website indicates that funds are allocated to LEAs to be used to support standards aligned instruction in arts and music (i.e. visual and performing arts); and specifically for: (1) hiring additional staff; (2) purchasing new materials, books, supplies, and equipment; and (3) implementing or increasing staff development opportunities. 
These art and music funds are ongoing and are meant to supplement, not supplant, existing resources. This appears to be a flexible plan, however, in 2007-2008, the statute was amended to require an annual reporting of how the money was actually spent. After CAVA learned of this new requirement, it notified the department that it no longer would accept the funds. (See Attachment 2, letter dated October 9, 2008 to CDE.)
After reviewing all of the information submitted with this waiver, the CDE found 
that CAVA, San Diego was again inconsistent in its explanations of how its for-profit management company, Kindergarten through grade twelve (K-12), Inc., would use the funds that would no longer be spent on certificated costs. 
They generally state that “the requirement to spend 40% is not based on a virtual school model, which involves substantially higher technology and materials costs.” They also go on to add that they are meeting the current requirement of 80% of revenues to be spent on instructional purposes.

In addition, CAVA, San Diego has not requested a waiver to bypass the ACCS hearing of funding determinations required in all of 5 CCR section 11963.4(a), only 5 CCR 11963.4(a)(3).  
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


Assessment details for the charter follow:

	API
	2004
	2005
	2006
	2007
	2008

	Base
	782

	802
	775
	742
	*

	Growth Targets


	2

	A
	5
	5
	5

	All Targets Met?

Schoolwide and Subgroup
	Yes 


	Yes 
	No 
	No
	Yes

	API
	2004
	2005
	2006
	2007
	2008

	Statewide Ranking


	7

	7
	6
	4
	*

	Similar Schools Ranking
	4

	8
	3
	4
	*

	                AYP
	
	
	
	
	

	Met AYP Criteria?
	Yes


	Yes
	Yes
	      Yes
	No


It appears that the statewide and similar schools rankings are going down overall, although the 2008 ranks have yet to be posted and growth was made in 2008 although that data has not been posted yet. Overall the assessment summaries of student achievement appear be inconsistent, so it is unlikely that increasing the student-to-teacher ratio with this waiver is going to improve student learning. 
The CDE recommends denial of this waiver request per EC 33051(a)(1): the educational needs of the pupils are not adequately addressed. In addition, the CDE recommends that the SBE deny this waiver because to do otherwise would 
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


create a precedent that would allow all non classroom-based charter schools to 
bypass receiving a recommendation for funding from the ACCS. 
Note: If this waiver were to be approved over the department’s recommendation of denial, the waiver would become permanent under EC 33051(c).

Demographics Information: Spencer Valley Elementary School District for California Virtual Academy, San Diego has a student population of 1,347 and is located in San Diego County.
Authority for Waiver: EC Section 33051
Period of request: 08/01/2008 to 09/01/2010
Local board approval date(s): 03/25/2008
Public hearing held on date(s): 03/25/2008
Bargaining unit(s) consulted on date(s): No bargaining units 
Name of bargaining unit/representative(s) consulted: No bargaining units
Position of bargaining unit(s) (choose only one): No bargaining units
 FORMCHECKBOX 
  Neutral                        FORMCHECKBOX 
  Support                      FORMCHECKBOX 
  Oppose

Comments (if appropriate):

Public hearing advertised by (choose one or more): 
 FORMCHECKBOX 
 posting in a newspaper       FORMCHECKBOX 
 posting at each school          
Advisory committee(s) consulted: No advisory committee
Objections raised (choose one):  FORMCHECKBOX 
  None       FORMCHECKBOX 
  Objections are as follows:

Date(s) consulted: No advisory committee
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


There is no statewide fiscal impact if this waiver is granted, although there will be an impact at the charter to lessen costs for certificated employees.
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1: General Waiver Request (3 pages) This attachment is not available 
                       for viewing on the CDE Web site. A printed copy is available in the
                       SBE Office or the CDE Waiver Office.)

Attachment 2: Letter of October 9, 2008: Returning Arts and Music Grant funds 

                       and declining all future funding (1page) This attachment is not 
                       available for viewing on the CDE Web site. A printed copy is 
                       available in the SBE Office or the CDE Waiver Office.)

* Data will be available in March 2009
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