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	SUBJECT

Charter Schools: Nonclassroom-Based Funding Rates. 
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) and the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) recommend that the State Board of Education (SBE) approve funding rates for nonclassroom-based instruction in charter schools, as listed in Attachment 1.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


The SBE approved the funding rates for nonclassroom-based instruction in charter schools in accordance with the provisions of Senate Bill (SB) 740 (Chapter 892, Statutes of 2001), and with the California Code of Regulations (CCR), Title 5, Section 11963.4, which specifies the criteria for different levels of funding.

At its meeting on December 1, 2008, the ACCS voted unanimously to recommend approval of funding rates for four schools. These recommendations contain approval conditions as specified in Attachment 1. 
	SUMMARY OF KEY ISSUES


Nonclassroom-based instruction occurs when a charter school calculates attendance of its pupils at the school site that are not under the direct supervision and control of a qualified teaching employee of the school for at least 80 percent of the required instructional time. 
A charter school is prohibited from receiving any funding for nonclassroom-based instruction unless the SBE determines its eligibility for funding. SB 740 requires that funding be 70 percent of the full apportionment, unless it determines that a different percentage is appropriate for a particular charter school.

To receive a 100 percent funding rate, the criteria states: (1) at least 40 percent of the school’s public revenues must be spent on certificated employee salaries and benefits; 
	SUMMARY OF KEY ISSUES


(2) at least 80 percent of all revenues must be spent on instruction and instruction-related costs; and (3) the student-to-teacher ratio must not exceed 25:1 or 

the student-to-teacher ratio of the largest unified school district in the county or counties in which the charter school operates. 
To obtain the minimum funding rate of 70 percent, nonclassroom-based schools must spend at least 35 percent of its public revenue on certificated employee salaries and benefits and 60 percent of all revenues on instruction and instruction-related costs. 
If the minimum expenditure ratios are not met, a school may not be funded at all. However, pursuant to the CCR, Title 5, Section 11963.4(e), the SBE may consider mitigating circumstances, and determine that funding is appropriate and establish a rate of funding for the school based on these mitigating circumstances. 
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


A determination of a funding rate approved at less than the 100 percent results in reduced apportionment claims to the state, and a proportionate reduction in expenditure demands for Proposition 98 funds. According to SB 740, all Proposition 98 funds must be expended each fiscal year. Thus, a reduction in apportionment claims may be more accurately characterized as an expenditure shift than as absolute savings under typical circumstances.
	ATTACHMENT


Attachment 1: Recommended Funding Determination Rates (2 pages)
Recommended Funding Determination Rates

The California Department of Education (CDE) and the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) recommend that the State Board of Education (SBE) approve the following funding rate for two years only (2007-08 and 2008-09), with a condition, at the 100 percent level.

The reasons justifying a rate higher than 70 percent are: (1) the school met the minimum criteria specified in California Code of Regulations (CCR), Title 5, Section 11963.4(a)(3) for the 100 percent rate, and (2) the school presented sufficient evidence that the 100 percent funding determination rate is necessary for the school to maintain nonclassroom-based instruction that is conducted for the instructional benefit of the students and is substantially dedicated to that function. This is a newly established charter school that has projected expenditures that meet the criteria for 100 percent funding. According to CCR, Title 5, Section 11963.6(a), an approved determination of funding for a new charter school in its first year of operation shall be two fiscal years. A condition to this recommendation is receipt of a 2007-08 audit without exceptions.

	Charter Number
	CDS Code
	Charter Name
	2008-09
	2009-10

	#967
	42-69260-0116434
	Orcutt Academy
	100%
	100%


The CDE and the ACCS recommend that the SBE approve the following funding rates, with conditions, for four years (2009-13) at 100 percent. 
The reasons justifying a rate higher than 70 percent in 2009-10 and beyond are: (1) the schools met the minimum criteria specified in CCR, Title 5, Section 11963.4(a)(3) for the 100 percent rate, and (2) the schools presented sufficient evidence (taking the totality of the request into account along with any other credible information that may have been available) that the 100 percent funding determination rate is necessary for the school to maintain nonclassroom-based instruction that is conducted for the instructional benefit of the student and is substantially dedicated to that function. A condition to this recommendation is receipt of a 2007-08 audit without exceptions.

	Charter Number
	CDS Code
	Charter Name
	2009-10
	2010-11
	2011-12
	2012-13

	#406
	37-68338-3731395
	Audeo Charter School
	100%
	100%
	100%
	100%

	#687
	34-67405-0108415
	Heritage Peak Charter School
	100%
	100%
	100%
	100%

	#763
	42-69112-0111763
	Family Partnership Home Study Charter School
	100%
	100%
	100%
	100%


The CDE and the ACCS recommend that the SBE reaffirm its approval of a 100 percent funding determination rate for Gorman Learning Center (GLC), Charter School #285, for 2003-04.

On January 8, 2004, the SBE accepted the recommendation of the ACCS to award GLC a 100 percent funding rate for 2003-04. A subsequent audit found that because GLC had misclassified expenses and excluded revenues when it reported costs on the 2003-04, 2004-05, and 2005-06 SB 740 funding determination forms, it did not qualify for the 100 percent funding rate. 

The California Department of Education (CDE) notified GLC that its original 2003-04 and 2004-05 funding determination forms contained incorrect data and that correct data should be submitted for both 2003-04 and 2004-05. The CDE allowed GLC to provide additional corrections on the revised funding determination form, provided the corrections were validated by an auditor. 

On October 31, 2008, GLC provided CDE with a corrected funding determination form for the period 2003-04 and a letter describing the adjustments of audited numbers that were made, including the rationale and support for each adjustment. GLC also provided information that the adjustments were validated by an independent auditor. 
Based on corrected information provided to the Charter Schools Division, the ACCS recommended at its December 2008 meeting that the State Board of Education reaffirm approval of the Gorman Learning Center’s funding rate for 2003-04 at 100 percent. 
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