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	CALIFORNIA STATE BOARD OF EDUCATION
MAY 2009 AGENDA

	SUBJECT

Standardized Testing and Reporting Program: The Adoption of Performance Standards (Levels) for the Standards-based Tests in Spanish for Reading/Language Arts and Mathematics in Grades Two, Three, and Four.
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The State Superintendent of Public Instruction (SSPI) recommends that the State Board of Education (SBE) consider comments received during the regional public hearings and take action to adopt the proposed performance standards (levels) for the Standards-based Tests in Spanish (STS) for Reading/Language Arts (RLA) and Mathematics in grades two, three, and four.

	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


In March 2009, the SBE approved the SSPI’s proposed performance standards for the STS for RLA and Mathematics in grades two, three, and four and directed CDE and SBE staff to conduct regional public hearings.

At the November 2008 SBE meeting, the SBE adopted performance standards for the California Alternate Performance Assessment (CAPA) Levels I–V for ELA and Mathematics; CAPA Levels I, III, IV, and V for Science; the California Modified Assessment (CMA) for ELA and Mathematics in grades three, four, and five; and the CMA for Science in grade five. 
In March 2006, the SBE has adopted performance standards for the California Standards Tests (CSTs) for English–Language Arts (ELA), Mathematics, Science, and History–Social Science.  
	SUMMARY OF KEY ISSUES


California Education Code Section 60605 requires the SBE to adopt statewide performance standards in the core curriculum areas of reading, writing, mathematics, history–social science, and science and to conduct regional public hearings prior to the adoption of the performance levels.

	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


In February 2009, Educational Testing Service (ETS) conducted a performance standard setting to set cut scores and determine the performance standards for the STS for RLA and Mathematics in grades two, three, and four. The standard setting process is used to determine the depth and breadth of the content standards a student must 
achieve in order to demonstrate competency at each performance standard (far below basic, below basic, basic, proficient, and advanced). The standard setting panel was composed of nearly one hundred bilingual and biliterate content experts, teachers, and education professionals. Panel members represented all regions of the state and diverse student groups that make up the population of students who are eligible to take the STS.
The SBE-approved performance standards (Attachment 1) was distributed for public review and comment at two regional public hearings via videoconference on March 26, 2009. The public hearings were held at the Santa Clara County Office of Education and San Diego County Office of Education. A third hearing is being held in conjunction with the May SBE meeting. (See Attachment 2 for hearing notice.) A report of the March hearings will be provided in Attachment 3.
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


All costs associated with the activities in this update are included in the current contract with ETS.

	ATTACHMENT(S)


Attachment 1:  Proposed Performance Standards (Levels), Standards-based Tests in 
Spanish for Reading/Language Arts and Mathematics in Grades Two, Three, and Four (2 Pages)

Attachment 2:
Announcement of Three Regional Public Hearings (2 Pages)
Attachment 3:  Report of the March Regional Public Hearings for the Proposed Performance Standards (Levels) for the Standards-based Tests in Spanish for Reading/Language Arts and Mathematics in Grades Two, Three, and Four (1 Page)
Proposed Performance Standards (Levels), Standards-based Tests in Spanish 

for Reading/Language Arts and Mathematics in Grades Two, Three, and Four

Table 1

Reading/Language Arts, Grades Two Through Four
To be used in reporting the results of the Standards-based Tests in Spanish for Reading/Language Arts (RLA) in grades two through four, spring 2009 administration and thereafter
	Grade Level
	Far Below Basic
	Below Basic
	Basic
	Proficient
	Advanced

	
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above

	2
	5%
	<19
	100%
	24%
	19
	95%
	36%
	35
	72%
	23%
	48
	36%
	13%
	55
	13%

	3
	4%
	<19
	100%
	25%
	19
	96%
	36%
	31
	71%
	23%
	44
	35%
	11%
	53
	11%

	4
	10%
	<23
	100%
	26%
	23
	90%
	34%
	36
	65%
	21%
	51
	30%
	  9%
	60
	  9%


	Percent of students
	Percent of students statewide who would be placed at this performance standard (level) on the basis of the results of the 2008 administration of tests for RLA in grades two through four

	Raw cut score
	Minimum raw score needed to achieve this performance standard (level) on the 2008 administration of tests

	Percent at and above
	Percent of students statewide who would be at and above this performance standard (level) on the basis of the results of the 2008 administration of tests for RLA in grades two through four


NOTE:  The Standards-based Tests in Spanish for RLA in grades two and three have 65 items; in grade four RLA has 75 items.

EXAMPLES OF HOW TO READ THIS CHART:  Students with a raw score lower than 19 would be designated as far below basic in grades two and three. In grade four, raw scores of at least 60 would be designated as advanced.

*For future administrations, cut scores will be expressed in the corresponding scaled scores.

Table 2

Mathematics, Grades Two Through Four
To be used in reporting the results of the Standards-based Tests in Spanish for Mathematics in grades two through four, spring 2009 administration and thereafter
	Grade Level
	Far Below Basic
	Below Basic
	Basic
	Proficient
	Advanced

	
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above
	% Students
	Raw Cut Score*
	% at and above

	2
	1%
	<19
	100%
	21%
	19
	99%
	26%
	36
	77%
	31%
	46
	52%
	20%
	56
	20%

	3
	3%
	<19
	100%
	22%
	19
	97%
	25%
	35
	75%
	31%
	46
	50%
	19%
	57
	19%

	4
	5%
	<19
	100%
	22%
	19
	96%
	25%
	31
	73%
	29%
	42
	49%
	19%
	54
	19%


	Percent of students
	Percent of students statewide who would be placed at this performance standard (level) on the basis of the results of the 2008 administration of tests for Mathematics in grades two through four

	Raw cut score
	Minimum raw score needed to achieve this performance standard (level) on the 2008 administration of tests

	Percent at and above
	Percent of students statewide who would be at and above this performance standard (level) on the basis of the results of the 2008 administration of tests for Mathematics in grades two through four


       NOTE:  The Standards-based Tests in Spanish for Mathematics in grades two through four have 65 items.

EXAMPLES OF HOW TO READ THIS CHART:  Students with a raw score lower than 19 would be designated as far below basic in grades two through four. In grade four, raw scores of at least 54 would be designated as advanced.

*For future administrations, cut scores will be expressed in the corresponding scaled scores.

California State Board of Education

March 13, 2009

ANNOUNCEMENT OF THREE REGIONAL PUBLIC HEARINGS

California State Board of Education

Proposed Performance Level Cut Scores for the 

Standards-based Tests in Spanish:

Reading/Language Arts in Grades Two, Three, and Four   
and Mathematics in Grades Two, Three, and Four 


To be used in reporting the results of the Standards-based Tests in Spanish (STS) for Reading/Language Arts (RLA) and Mathematics in grades two, three, and four administered in spring 2009 and thereafter.

	Thursday, March 26, 2009

10:00 a.m. – 10:45 a.m.

Videoconference

Santa Clara County 

Office of Education

Saratoga Room

1290 Ridder Park Drive
San Jose, CA 95131

408-453-6500
	Thursday, March 26, 2009

2:00 p.m. – 2:45 p.m.

Videoconference

San Diego County 

Office of Education

Joe Rindone Regional Technology Center

6401 Linda Vista Road
San Diego, CA 92111
619-778-9876
	Thursday, May 7, 2009
10:00 a.m. – as necessary

California Department 

of Education

1430 N Street, Room 1101

Sacramento, CA 95814

916-319-0827


To:
County and District Superintendents

Charter School Administrators


Other Interested Parties

In 2001, program reports for California’s Standardized Testing and Reporting (STAR) Program included, for the first time, student performance levels in English-language arts (ELA). Performance standards (i.e., performance levels) relate exclusively to students’ scores on the California Standards Tests (CSTs), which are aligned to California’s rigorous academic content standards. The designations for these performance levels are: advanced, proficient, basic, below basic, and far below basic.

For 2002 and thereafter, the reporting of student achievement on the basis of these performance levels was expanded to include the CST for History–social Science, the CST for Mathematics, and, in part, the CST for Science. In addition, the performance levels in ELA were modified for grades four and seven to incorporate students’ scores on the writing assessment conducted at those grade levels. For 2004 and thereafter, performance levels were reported on the CST for Science in grade five. For 2006 and thereafter, the reporting of student achievement on the basis of these performance levels was expanded to include the CST for Science in grades eight and ten. For 2008 and thereafter, performance levels were reported for the modified California Alternate Performance Assessment (CAPA) Levels I–V for ELA and mathematics; CAPA Levels I, II, IV, and V for science; the California Modified Assessment (CMA) for ELA and the CMA for Mathematics in grades three, four, and five; and the CMA for Science grade five.

The State Board of Education (SBE) is proposing to adopt performance levels for the STS for RLA and Mathematics in grades two, three, and four. All of these tests were administered to students during the 2008 STAR Program. Information on the proposed cut scores for establishing the performance levels was made available on the SBE Web page at http://www.cde.ca.gov/be/pn/pn/index.asp on March 16, 2009. Three regional public hearings will be conducted for the purpose of gathering comments from a cross section of interested parties, including teachers, administrators, school board members and other local elected officials, business leaders, parents, guardians, and students. Comments and suggestions are sought on the proposed cut scores on the respective tests that will determine students’ performance levels.

The regional public hearings at the Santa Clara County Office of Education and the San Diego County Office of Education on March 26, 2009, will be videoconferences. SBE and California Department of Education staff will be prepared to accept public comments and input on a continuous basis during the videoconferences. Individuals are not required to prearrange a specific time to present their comments. Oral comments will be accepted as individuals arrive. Some delays may occur if many individuals arrive at the same time; patience will be appreciated if delays do occur.

The third and final regional public hearing will be conducted in Sacramento on May 7, 2009, in conjunction with the SBE’s regular May meeting. It will begin as close to 10 a.m. as possible and will last only as long as necessary to hear from those who wish to orally testify at that time.

Individuals need not attend a regional public hearing to present their comments. The SBE will be pleased to receive comments by mail, e-mail, or fax. See below for contact information.

	Mail:

California State Board of Education

1430 N Street, Room 5111

Sacramento, CA 95814
	E-mail:

drury@cde.ca.gov
	Fax:

916-319-0175


Please help us publicize these regional public hearings!

Report of the Regional Public Hearings for the Proposed Performance Standards (Levels) for the Standards-based Tests in Spanish for Reading/Language Arts and Mathematics in Grades Two, Three, and Four

California Education Code Section 60605 requires that the State Board of Education (SBE) adopt statewide performance standards (levels) in the core curriculum areas of reading, writing, mathematics, history–social science, and science and conduct regional public hearings prior to the adoption of the performance standards (levels).
On March 26, 2009, SBE and California Department of Education (CDE) staff conducted regional public hearings via videoconference at the Santa Clara County Office of Education and the San Diego County Office of Education. The announcement for the Standards-based Tests in Spanish (STS) regional public hearings can be found on the SBE Web site at http://www.cde.ca.gov/be/pn/pn/pubhearsts.asp. 
The public hearings were opened by Debbie Rury, Interim Executive Director, SBE, at the times specified in the hearing announcements. After a brief explanation of the hearing process and an overview of the standard setting process, Ms. Rury opened the meetings to public comment. 

The public hearing at the Santa Clara County Office of Education was attended by one individual from the public, the principal from Fiesta Gardens International School in the San Mateo Foster City School District, who was representing the district. This attendee expressed the need for the STS to be used for accountability purposes in order to give the test meaning. The speaker requested that the test be treated in the same way as the California Standards Test (CST) and requested that there be an allowance made to administer the test to English-only students in dual immersion programs. 

No individuals from the public attended the public hearing at the San Diego County Office of Education.
One public comment was submitted in writing. The commenter suggested that the SBE reject the SBE-approved cut scores for the STS. The commenter based this position on technical grounds, including the lack of statistical comparability to the performance standards of the CSTs and concerns with the method used during the standard setting process.
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