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	SUBJECT

Information Regarding the Role and Responsibility of the Schoolsite Council and the Local Governing Board Regarding the Single Plan for Student Achievement.


	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) is providing the following to the State Board of Education (SBE) for information and discussion. 
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


The SBE routinely considers and approves waivers to allow consolidation of schoolsite councils (SSCs) in instances where staff and parents at the schoolsite(s) involved are too small to independently meet size or parity requirements. The recommendation for approval requires that the consolidated SSC maintain parity with the originating schoolsites and with the overall composition of the SSC. Further, the full scope of duties and requirements of individual SSCs transfers to the composite SSC.
	SUMMARY OF KEY ISSUES


California Education Code (EC) Section 52852 requires that a SSC be established at each school which participates in school-based program coordination. School districts must assure that these SSCs have developed and approved a plan, known as either the Single Plan for Pupil Achievement or the Single Plan for Student Achievement (SPSA), prepared in accordance with law (EC Section 64001).
The governing board of each school district is further responsible to:

· Ensure that the principal is knowledgeable and provides information regarding SSC roles and responsibilities to teachers, other school personnel, parents, and, in secondary schools, pupils.
 SUMMARY OF KEY ISSUES (Con’t.)_______________________________________
· Adopt policies to ensure that, prior to a school beginning to develop a SPSA, a SSC is established at the schoolsite to consider whether or not it wishes the school to participate in the school-based coordination program.
· Ensure that all interested persons, including, but not limited to, the principal, teachers, other school personnel, parents, and, in secondary schools, pupils have an opportunity to meet in public to establish the SSC. 
· Ensure that funds coordinated pursuant to this article are used to supplement, not supplant, existing state and local fiscal efforts and that schools which receive the funds shall have base expenditures comparable to nonparticipating  schools (EC Section 52852.5).  

The content of a SPSA must be aligned with school goals for improving pupil achievement. School goals must be based upon an analysis of verifiable state data, including the Academic Performance Index (API) and the California English Language Development Test. The Single Plan for Pupil Achievement must, at a minimum, address how funds provided to the school through any of the sources identified in EC Section 64000 will be used to improve the academic performance of all pupils to the level of the performance goals, as established by the API (EC Section 64001[f]).
The SPSA must be reviewed annually and updated, including proposed expenditure of funds allocated to the school through the consolidated application, by the SSC. Each school’s SPSA must be reviewed and approved, or disapproved, by the governing board of the local educational agency. 
The school district governing board must review and approve, or disapprove, the SPSA and subsequent revisions at a regularly scheduled meeting whenever there are material changes that affect the academic programs for students covered by programs identified in the SPSA (EC Section 64001[g]). The school district governing board must certify that, to the extent allowable under federal law, the SPSA developed for purposes of this section are consistent with district local improvement plans that are required as a condition of receiving federal funding (EC Section 64001[h]). A SPSA cannot be approved unless it was developed and recommended by the SSC. If a SPSA is not approved by the governing board, specific reasons for that action shall be communicated to the SSC. Modifications to any SPSA shall be developed, recommended, and approved or disapproved in the same manner (EC Section 52855).
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


There is no fiscal impact.
	ATTACHMENT(S)


None.
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