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SUMMARY OF THE ISSUE(S)

California Education Code (EC) Section 51420 requires that any high school equivalency test offered in California be approved by the State Board of Education (SBE). In January 2014, the California Department of Education (CDE) solicited information from potential vendors of existing high school equivalency tests through a Request for Information (RFI) process to gather sufficient information for the SBE to approve one or more high school equivalency tests. Potential vendors were required to respond to the RFI by February 18, 2014. 
CDE’s compliance review summary of respondents’ submittals to the technical criteria outlined in the RFI and CDE’s guidance to the SBE to facilitate the selection process are included in Attachment 1. Respondents may make presentations to the SBE and their full submittals are also available for review. 
RECOMMENDATION
The CDE recommends that the SBE take the following actions:

· Consider submissions by test vendors and CDE’s compliance review summary of respondents to the RFI for the provision of a high school equivalency test. (Attachment 1)
· Approve for implementation one or more alternative high school equivalency tests.
BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES
On January 1, 2014, SBE-approved amendments to the high school equivalency certificate regulations went into effect. The amendments to regulations removed language referencing a single high school equivalency test for use in California. This change in regulations allowed the CDE to issue a RFI for the purpose of soliciting

Information from potential vendors of existing high school equivalency tests that can determine whether persons who take the test meet the standard of performance expected of high school graduates in the State of California. 

The RFI was intended for the purpose of gathering sufficient information for the SBE to approve one or more high school equivalency tests. The SBE may exercise its discretion to reject all proposed tests, to approve one proposed test, or to approve multiple proposed tests from several potential vendors or respondents. Respondents who have developed a high school equivalency test and who chose to respond to the RFI were required to be available to make a presentation to the SBE during its regularly scheduled board meeting on March 12 and 13, 2014. 

The CDE’s review process will educate the SBE about the unique features and qualities about a particular high school equivalency test in order for the SBE to decide whether to approve the test. The CDE review process included a follow up period in an effort to obtain clarification on the information provided by the Respondent. The follow-up period is from February 19, 2014 through March 5, 2014. The RFI can be accessed on the CDE Web site at http://www.cde.ca.gov/fg/fo/r19/hset14rfi.asp. 

The SBE may, at this meeting or at a subsequent meeting, choose to approve one or more high school equivalency tests for eligible Californians seeking a high school equivalency certificate. Potential vendors whose tests are approved by the SBE, after negotiations with the CDE, may be offered a local reimbursement contract with the CDE to offer the high school equivalency test in California and, perhaps, to provide some or all of the ancillary services necessary to administer the test and issue high school equivalency certificates.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
In July 2013, the SBE approved amendments to the high school equivalency certificate regulations and directed the CDE to conduct the rulemaking process. The proposed amendments removed language referencing the GED® Test as the sole high school equivalency test for use in California. The amendments were filed in September 2013 and went into effect on January 1, 2014.

In March 2013, the SBE approved the commencement of the rulemaking process for amendments to the California Code of Regulations, Title 5, Sections 11530 – 11532 pertaining to the high school equivalency certificate to provide the CDE the necessary flexibility to explore new options that may lead to alternative assessments.

In February 2013, the SBE received an Information Memorandum (available on the CDE Web site at: http://www.cde.ca.gov/be/pn/im/) that provided a summary of changes related to the GED® Test, the impact of those changes on test takers and testing centers, and the CDE’s interest in exploring other options for the purposes of recommending a new assessment. 

FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)
EC Section 51421(a) stipulates that the superintendent may charge a one-time only fee, established by the SBE, to be submitted by an examinee when registering for the test sufficient in an amount not greater than the amount required to pay the cost of administering the test and for the cost of providing all follow-up services related to the completion of the high school equivalency test. The amount of each fee may not exceed twenty ($20) per person.

Under the state regulations, the one-time state fee is applicable for any high school equivalency test that may be designated by the SBE, thus the fiscal impact of procuring any alternative high school equivalency test will be revenue neutral for the state.
ATTACHMENT(S)
Attachment 1: Request for Information: California High School Equivalency Test Summary of California Department of Education’s Compliance Review of Submittals will be provided in an Item Addendum.
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