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SUMMARY OF THE ISSUE(S)

California Education Code (EC) Section 60640(h)(1) specifies that the State Superintendent of Public Instruction shall apportion funds to school districts to enable districts to administer the tests within the Standardized Testing and Reporting (STAR) Program.

EC Section 60640(h)(2) states that the State Board of Education (SBE) shall annually establish the amount of funding to be apportioned to school districts for each test administered within the STAR Program. See Attachment 1 for the text of the EC sections referred to in this item.

RECOMMENDATION
The California Department of Education (CDE) recommends that the SBE approve the following school district apportionment amounts for STAR Program testing administered during the 2011–12 school year:

· $0.38 for the completion of demographic information for each student not tested with the California Standards Tests (CSTs); the California Modified Assessment (CMA); the Standards-based Tests in Spanish (STS); or the California Alternate Performance Assessment (CAPA)

· $2.52 per tested student for the completion of demographic information and administration of the CSTs, the CMA, or a combination thereof

· $2.52 per tested student for the completion of demographic information and administration of the STS to Spanish-speaking English learners (ELs)

· $5.00 per tested student for the completion of demographic information and administration of the CAPA
BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES
The STAR apportionment funds are unrestricted funds to reimburse school districts for costs associated with the STAR Program that are above and beyond the statewide contract with test contractors. The contract with the test contractor covers the costs of all required STAR Program testing materials, test scoring, and report production. Costs associated with optional materials or services (such as additional score reports, etc.) are the responsibility of the district.
The STAR Program apportionments reimburse school districts for the following costs:

1. All staffing costs, including the STAR district coordinator and the STAR test site coordinators, staff training, and other staff expenses related to testing
2. All expenses incurred at the school district level and test site level related to testing

3. All transportation costs for delivering and retrieving tests and test materials within the school district
4. All costs associated with the pre-identification of answer sheets and consumable test booklets and other activities intended to provide the complete and accurate data required per state regulations

The recommended apportionment rates are unchanged from 2010–11. The apportionment rates are per student per test, not per subject(s) completed. For example, a school district will receive a single apportionment for a student’s CST answer document whether one subject or multiple subjects have been completed. Because the CSTs and the CMA may be administered in whole or per subject, they share a single apportionment rate per student administered the CSTs, the CMA, or a portion thereof. A student’s individualized education program (IEP) determines which portions of the CMA a student is to be administered. A student who is administered the CAPA per his or her IEP is not administered any other test in the STAR Program and receives a separate reimbursement. A student who is administered the STS as a second test in his or her primary language also is administered the CST, the CMA, or a combination thereof and receives a separate reimbursement.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
This is an annual SBE action as required by state law.

Since the first administration of the STAR Program tests in the 1997–98 school year, the SBE has annually approved the apportionment amounts for school districts to offset the costs associated with test administration.
FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)
The 2011–12 Budget Act includes funding for all statewide assessment apportionments, including the STAR Program. Any additional amount needed to pay the projected 2011–12 assessment apportionment costs, including the STAR Program, is anticipated to be funded in the 2012–13 Budget Act and approved by July 2012. The CDE has provided the Department of Finance estimated costs for statewide assessment apportionments, including $12.4 million for the STAR Program, for development of a proposed 2012–13 budget. 

The projected apportionment costs are based on the estimated student enrollment in grades two through eleven to be tested with the CSTs, CMA, or CAPA, and the estimated number of Spanish-speaking ELs in those grades to be tested with the STS in addition to the CSTs or CMA. The overall percent of students tested has been consistently just under 100 percent of students enrolled as of the first day of testing in grades two through eleven.
ATTACHMENT(S)
Attachment 1: Relevant Education Code Sections (3 pages)

Relevant California Education Code Sections

Section 60640
(a) 
There is hereby established the Standardized Testing and Reporting Program, to be known as the STAR Program.

(b) 
From the funds available for that purpose, each school district, charter school, and county office of education shall administer to each of its pupils in grades 2 to 11, inclusive, the standards-based achievement test provided for in Section 60642.5. The state board shall establish a testing period to provide that all schools administer these tests to pupils at approximately the same time during the instructional year, except as necessary to ensure test security and to meet the final filing date.

(c) 
The publisher and the school district shall provide two makeup days for the testing of previously absent pupils within the testing period established by the state board in subdivision (b).

(d) 
The governing board of the school district may administer achievement tests in grades other than those required by subdivision (b) as it deems appropriate.

(e) 
Pursuant to Section 1412(a)(17) of Title 20 of the United States Code, individuals with exceptional needs, as defined in Section 56026, shall be included in the testing requirement of subdivision (b) with appropriate accommodations in administration, where necessary, and those individuals with exceptional needs who are unable to participate in the testing, even with accommodations, shall be given an alternate assessment.

(f) 
(1) At the option of the school district, pupils with limited English proficiency who are enrolled in any of grades 2 to 11, inclusive, may take a second achievement test in their primary language. Primary language tests administered pursuant to this subdivision and subdivision (g) shall be subject to the requirements of subdivision (a) of Section 60641. These primary language tests shall produce individual pupil scores that are valid and reliable.


(2) Notwithstanding any other law, the state board shall designate for use, as part of this program, a single primary language test in each language for which a test is available for grades 2 to 11, inclusive, pursuant to the process used for designation of the assessment chosen in the 1997-98 fiscal year, as specified in Section 60643, as applicable.


(3) (A) The department shall use funds made available pursuant to Title VI of the federal No Child Left Behind Act of 2001 (20 U.S.C. Sec. 6301 et seq.) and appropriated by the annual Budget Act for the purpose of developing and adopting primary language assessments that are aligned to the state academic content standards. Subject to the availability of funds, primary language assessments shall be developed and adopted for reading/language arts and mathematics in the dominant primary language of limited-English-proficient pupils. The dominant primary language shall be determined by the count in the annual language census of the primary language of each limited-English-proficient pupil enrolled in the California public schools.


(B) Once a dominant primary language assessment is available for use for a specific grade level, it shall be administered in place of the assessment designated pursuant to paragraph (1) for that grade level.


(C) In choosing a contractor to develop a primary language assessment the state board shall consider the criteria for choosing a contractor or test publisher as specified by Section 60643, and as specified by Section 60642.5, as applicable.


(D) Subject to the availability of funds, the assessments shall be developed in grade order starting with the lowest grade subject to the STAR Program.


(E) If the state board contracts for the development of primary language assessments or test items to augment an existing assessment, the state shall retain ownership rights to the assessment and the test items. With the approval of the state board, the department may license the test for use in other states subject to a compensation agreement approved by the Department of Finance.


(F) On or before January 1, 2006, the department shall submit to the Legislature a report on the development and implementation of the initial primary language assessments and recommendations on the development and implementation of future assessments and funding requirements.

(g) 
A pupil identified as limited English proficient pursuant to the administration of a test made available pursuant to Section 60810 who is enrolled in any of grades 2 to 11, inclusive, and who either receives instruction in his or her primary language or has been enrolled in a school in the United States for less than 12 months shall be required to take a test in his or her primary language if a test is available.

(h) 
(1) The Superintendent shall apportion funds to school districts to enable school districts to meet the requirements of subdivisions (b), (e), (f), and (g).


(2) The state board annually shall establish the amount of funding to be apportioned to school districts for each test administered and annually shall establish the amount that each publisher shall be paid for each test administered under the agreements required pursuant to Section 60643. The amounts to be paid to the publishers shall be determined by considering the cost estimates submitted by each publisher each September and the amount included in the annual Budget Act, and by making allowance for the estimated costs to school districts for compliance with the requirements of subdivisions (b), (e), (f), and (g).


(3) An adjustment to the amount of funding to be apportioned per test shall not be valid without the approval of the Director of Finance. A request for approval of an adjustment to the amount of funding to be apportioned per test shall be submitted in writing to the Director of Finance and the chairpersons of the fiscal committees of both houses of the Legislature with accompanying material justifying the proposed adjustment. The Director of Finance is authorized to approve only those adjustments related to activities required by statute. The Director of Finance shall approve or disapprove the amount within 30 days of receipt of the request and shall notify the chairpersons of the fiscal committees of both houses of the Legislature of the decision.


(i) For purposes of making the computations required by Section 8 of Article XVI of the California Constitution, the appropriation for the apportionments made pursuant to paragraph (1) of subdivision (h), and the payments made to the publishers under the contracts required pursuant to Section 60643 or subparagraph (C) of paragraph (1) of subdivision (a) of Section 60605 between the department and the contractor, are "General Fund revenues appropriated for school districts," as defined in subdivision (c) of Section 41202, for the applicable fiscal year, and included within the "total allocations to school districts and community college districts from General Fund proceeds of taxes appropriated pursuant to Article XIII B," as defined in subdivision (e) of Section 41202, for that fiscal year.

(j) 
As a condition to receiving an apportionment pursuant to subdivision (h), a school district shall report to the Superintendent all of the following:


(1) The number of pupils enrolled in the school district in grades 2 to 11, inclusive.


(2) The number of pupils to whom an achievement test was administered in grades 2 to 11, inclusive, in the school district.


(3) The number of pupils in paragraph (1) who were exempted from the test at the request of their parents or guardians.

(k) 
The Superintendent and the state board are authorized and encouraged to assist postsecondary educational institutions to use the assessment results of the California Standards Tests, including, but not limited to, the augmented California Standards Tests, for academic credit, placement, or admissions processes.

(l) 
The Superintendent, with the approval of the state board, annually shall release to the public test items from the standards-based achievement tests pursuant to Section 60642.5 administered in previous years. The minimum number of test items released per year shall be equal to 25 percent of the total number of test items on the test administered in the previous year.
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