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	SUBJECT

Standardized Testing and Reporting (STAR) Program:
California Modified Assessment (CMA) Participation Criteria
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) approve the California Modified Assessment (CMA) Participation Criteria.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


At the September SBE meeting the suggested participation criteria was brought before the Board for information. CDE included the following timeline to gather feedback on the criteria:
September

21
Presentation at the Special Education Advisory Commission

October

             4
Special Education Local Plan Area (SELPA) Meeting 

  9
Presentation at the North/South Information Meeting (Sacramento)

16
Presentation at the North/South Information Meeting (Ontario)

TBA
Mock IEP Team Meeting
25
Los Angeles Area Focus Group (LAUSD) 
November

  1
Merced Area Focus Group (MCOE) 
	SUMMARY OF KEY ISSUES


In April 2007, the United States Department of Education (ED) released final regulations containing direction to states for the development and implementation of appropriate guidelines for individualized education program (IEP) teams to apply for students who are assessed based on modified academic achievement standards.
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


Section 200.1 of Title 34 of the Code of Federal Regulations states:
§ 200.1 State responsibilities for developing challenging academic standards.

(e) Modified academic achievement standards. (1) For students with disabilities under section 602(3) of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) who meet the State’s criteria under paragraph (e)(2) of this section,…
(2) For students who are assessed based on modified academic achievement standards, the State must—
(i) Inform IEP teams that a student may be assessed based on modified academic achievement standards in one or more subjects for which assessments are administered under § 200.2;
(ii) Establish and monitor implementation of clear and appropriate guidelines for IEP teams to apply in developing and implementing IEPs for students who are assessed based on modified academic achievement standards. These students’ IEPs must—
(A) Include IEP goals that are based on the academic content standards for the grade in which a student is enrolled; and

(B) Be designed to monitor a student’s progress in achieving the student’s standards-based goals;
(iii) Ensure that students who are assessed based on modified academic achievement standards have access to the curriculum, including instruction, for the grade in which the students are enrolled;
(iv) Ensure that students who take alternate assessments based on modified academic achievement standards are not precluded from attempting to complete the requirements, as defined by the State, for a regular high school diploma; and
(v) Ensure that each IEP team reviews annually for each subject, according to the criteria in paragraph (e)(2) of this section, its decision to assess a student based on modified academic achievement standards to ensure that those standards remain appropriate.

Using the guidance provided by the federal regulations, the CDE has developed the participation criteria to be used by an IEP team in its determination of whether a student should be assessed using the CMA.
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


This California participation criteria has been or will be vetted by the Special Education Division, the Special Education Advisory Commission, the Special Education Local Plan Area network, and two focus groups (at the Los Angeles Unified School District and the Merced County Office of Education). It will also be reviewed by a local IEP team, the CMA Assessment Review Panel (ARP), the Standards and Assessment Division’s Technical Advisory Group, and at the Standards and Assessment North/South Information meeting. These comments will be provided in an item addendum.
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


All costs associated with the activities in this update are included in the current contracts with Educational Testing Service (ETS) for the California Standards Tests (CSTs), Standards-based Tests in Spanish (STS), California Alternate Performance Assessment (CAPA), and CMA. 
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1: California Modified Assessment Participation Criteria (2 pages)
Information and comments resulting from the various stakeholder meetings will be incorporated into the CMA Participation Criteria in an Item Addendum.
California Modified Assessment (CMA)

Participation Criteria

These criteria for guiding IEP teams in making decisions about which students should participate in the CMA are based, in part, on Title 34 of the Code of Federal Regulations, Part 200—Title I—Improving the Academic Achievement of the Disadvantaged.

1. The student’s disability has precluded the student from achieving grade-level proficiency, as demonstrated by such objective evidence as the student’s performance on the California Standards Test (CST) and other assessments that can validly document academic achievement within the year covered by the student’s IEP plan. The determination of the student’s progress must be based on multiple measurements, over a period of time, that are valid for the subjects being assessed. 
· The student shall have taken the CST in a previous year and scored Below Basic or Far Below Basic in the subject area being assessed by the CMA

· The student shall demonstrate that he/she cannot attain proficiency on the CST, even with the provision of accommodations based on documented multiple valid and objective measures of student’s progress (or lack of progress)
2. The student’s progress to date in response to appropriate instruction, including special education and related services designed to address the student’s individual needs, is such that, even if significant growth occurs, the IEP team is reasonably certain that the student will not achieve grade-level proficiency within the year covered by the student’s IEP plan. 
· The student who is assessed with the CMA has access to the curriculum, including instruction and materials for the grade in which the student is enrolled
· The student’s IEP includes standards-based goals and support in the classroom for a subject assessed by the CMA. Those goals are based on the California content standards for the grade in which the student is enrolled
· The student has received special education and related services to support access to and progress in the general curriculum
3. The student who takes alternate assessments based on modified academic achievement standards is not precluded from attempting to complete requirements, as defined by the State, for a regular high school diploma. 
4. Parents of the students selected to be assessed with the CMA are informed that their child’s achievement will be measured based on modified achievement standards. 

Additional Decision Making Considerations for CMA 

1. The decision to participate in the CMA is not based on the amount of time the student is receiving special education services.

2. The decision to participate in the CMA is not based on excessive or extended absences.
3. The decision to participate in the CMA is not based on language, culture, or economic differences.

4. The decision to participate in the CMA is not based solely on the student’s disability (i.e., deafness/blindness, visual, auditory and or motor disabilities) but rather the student’s inability to appropriately demonstrate his or her knowledge on the California content standards through the CST.

5. The decision to use the CMA is an IEP team decision based on student needs.

Definitions

Grade-level proficiency is the student’s knowledge and mastery of the California Content Standards for the subjects being assessed. This determination should be made by reviewing the content standards for the given grade level and should not be confused with STAR Performance Levels as reported on the STAR student reports.
Objective evidence is the most recent data available for the student’s performance on the California Standards Test (CST), CAPA, or CMA and locally used assessments and/or assignments, whether used for placement, diagnosis or to track student progress throughout the year.
Multiple Measures are various assessments and/or instruments, including STAR program assessments, as well as locally used assessments and/or assignments, whether used for placement, diagnosis or to track student progress throughout the year.
Valid refers to the degree to which evidence and theory support the intended purpose of the test and the interpretation of test scores for the subjects being assessed.
Goals are those written by the IEP team, while not inclusive, for reading, writing, and mathematics and may include support for those areas in additional courses or study. 
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