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	SUBJECT

Educational Interpreters for Pupils Who are Deaf or Hard of Hearing – Adopt Proposed Title 5 Regulations Section 3051.16 and Section 3065.
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	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) take the following action:

· Approve the Final Statement of Reasons;

· Adopt the proposed regulations; and
· Direct CDE to submit the rulemaking file to the Office of Administrative Law for approval.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


At the January 2007 meeting, the SBE approved the recommended amendments to the California Code of Regulations, Title 5, Section 3051.16 and Section 3065, related to Educational Interpreters for Pupils Who are Deaf or Hard of Hearing. The amended regulations were submitted to the Office of Administrative Law (OAL) for approval. Due to concerns raised by the OAL, the regulations were pulled by CDE on May 2, 2007. The regulations were amended in accordance with recommendations from the OAL.

At the July 2007 meeting, the amended regulations were submitted to the SBE. The SBE directed that the proposed amendments to the California Code of Regulations, Title 5, Section 3051.16 and Section 3065, related to Educational Interpreters for Pupils Who are Deaf or Hard of Hearing, be circulated for a 15-day public comment period, in accordance with the Administrative Procedure Act.
	SUMMARY OF KEY ISSUES


The regulations, as approved by the SBE in January 2007, would have established the following qualifications for educational interpreters for pupils who are deaf or hard of hearing:

(1) By July 1, 2007, an educational interpreter shall be certified by the national 
	
SUMMARY OF KEY ISSUES, (Cont.)


Registry of Interpreters for the Deaf (RID); have achieved a score of 3.0 or above on the Educational Interpreter Performance Assessment (EIPA), the Educational Sign Skills Evaluation-Interpreter (ESSE-I), or the National Association of the Deaf/American Consortium of Certified Interpreters (NAD/ACCI) assessment; or have met comparable requirements. If providing Cued Language transliteration, a transliterator shall possess Testing/Evaluation and Certification Unit (TECUnit) certification, or have achieved a score of 3.0 or above on the EIPA – Cued Speech or have met comparable requirements.


(2) By July 1, 2008, an educational interpreter shall be certified by the national RID; have achieved a score of 3.5 or above on the EIPA, the ESSE-I, or the NAD/ACCI assessment or have met comparable requirements. If providing Cued Language transliteration, a transliterator shall possess TECUnit certification, or have achieved a score of 3.5 or above on the EIPA – Cued Speech or have met comparable requirements.


(3) By July 1, 2009, an educational interpreter shall be certified by the national RID; have achieved a score of 4.0 or above on the EIPA, the ESSE-I, or the NAD/ACCI assessment or have met comparable requirements. If providing Cued Language transliteration, a transliterator shall possess TECUnit certification, or have achieved a score of 4.0 or above on the EIPA – Cued Speech or have met comparable requirements.
Concerns were raised by the Office of Administrative Law regarding the vagueness of the term “or have met other comparable requirements.” The regulations have been amended, in accordance with advice from the Office of Administrative Law.

Additionally, concerns were raised by the California School Employees Association (CSEA) that the regulations were not clear that interpreters would continue to have options in lieu of RID certification after July 1, 2009.

Finally, concerns were raised by various interpreting agencies that the regulations were not clear that interpreters who choose to participate in the Educational Sign Skills Evaluation (ESSE) must take and pass both the expressive interpreting and the receptive (comprehension) portions of the assessment.

	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


A Fiscal Analysis was submitted at the July 2007 SBE Meeting.
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1: Addendum to Final Statement of Reasons (3 Pages)

Attachment 2: Amended Title 5 Regulations, Educational Interpreters for Pupils Who are 
                       Deaf or Hard of Hearing (4 Pages)

Addendum to Final Statement of Reasons

SECTION 3051.16. Specialized Services for Low-Incidence Disabilities

SECTION 3065. Staff Qualifications – Related Services including Designated Instruction and Services

At the July 2007 meeting, the SBE directed that proposed amendments to the California Code of Regulations, title 5, section 3051.16 and section 3065, related to Educational Interpreters for Pupils Who are Deaf or Hard of Hearing, be circulated for a 15-day public comment period, in accordance with the Administrative Procedure Act. 

The rationale for each specific proposed amendment follows by section and subdivision:

SECTION 3051.16

Subdivision (b)(1)(2) and (3) changes the requirement that interpreters be certified by the Registry of Interpreters for the Deaf (RID), or have certain scores on specific interpreter assessments, or have met comparable requirements. The proposed amendment eliminates the term “or have met comparable requirements” to satisfy concerns from the Office of Administrative Law that this term is too vague and open to interpretation. The proposed amendment requires interpreters to be certified by the RID, or equivalent, or have certain scores on specific interpreter assessments. RID certification requires interpreters to pass an objective, valid, and reliable assessment. Therefore, no interpreter may be considered qualified without evidence that they have achieved a qualifying score on a state or nationally recognized objective, valid, and reliable assessment of interpreting skills.  

Subdivision (b)(1)(2) and (3) have clarified that interpreters pass both the expressive interpreting and the receptive (comprehension) portions of the Educational Sign Skills Evaluation. 

Subdivision (b)(3) clarifies that interpreters will continue to be able to meet the qualification standard by passing assessments other than the RID certification assessment.

SECTION 3065

Subdivision (1)(A)(B) and (C) contains the same changes noted above for section 3051.16, subdivision (b)(1)(2) and (3).

COMMENTS RECEIVED DURING THE PERIOD THE 15-DAY NOTICE AND PROPOSED REGULATION TEXT WAS AVAILABLE TO THE PUBLIC

The modified text was made available to the public from July 20, 2007 and August 3, 2007, inclusive.
SUMMARY AND RESPONSE TO COMMENTS RECEIVED DURING THE 15-DAY PUBLIC INPUT PERIOD FROM JULY 20, 2007 AND AUGUST 3, 2007 INCLUSIVE

· Comment: Cathy Wilson, Special Education Supervisor (Tehama County Office of Education) strongly supports the proposed changes. She comments that all of Tehama County’s educational interpreters have met the qualification standard.

· Response: This comment does not propose a change. 

· Comment: David Zawolkow and Esther Zawolkow (SEE Center) disagree with eliminating the term “or have met comparable requirements” and replacing it with “or equivalent,” noting that California Department of Education’s (CDEs) Educational Interpreter Workgroup concurred that the term “or equivalent” should be eliminated, and that all of the assessments should be accorded equal status. 

Response: The wording, as noted above, was changed to satisfy the concerns of the Office of Administrative Law. Therefore, CDE does not recommend the use of the term “or have met comparable requirements.”

· Comment: Esther Zawolkow (SEE Center) clarified that the Educational Sign Skills Evaluation – Interpreter (ESSE-I) consists of both the expressive and receptive portions of the assessment. The certificate issued to interpreters who take the ESSE-I include scores for both the expressive and receptive portions. 

Response: CDE believes it is necessary to be explicit about the necessity for interpreters to pass both portions of the assessment, as the SEE Center website lists the ESSE-I and the ESSE-R (Receptive) as separate assessments.

· Comment: Cris Eggers (President, Communique Intepreting) opposes the addition of the term “or equivalent,” stating that it is” vague and leaves the door open for the continuing deprivation of FAPE for deaf and hard of hearing children.” 

Response: To eliminate the term “or equivalent” would make the proposed regulation more prescriptive than the current regulation, and thus impose a state mandated cost, according to the fiscal analysis provided in January, 2007. Including the term “or equivalent” allows a local educational agency to employ an interpreter who has achieved a qualifying score on an alternative assessment that is also a reliable assessment of interpreting skills, i.e. a quality assurance assessment from another state.
· Comment: Tina Cook, Educational Interpreter (Shasta County Office of Education) comments that the Shasta County Office of Education has ignored the requirement that educational interpreters meet qualification standards, and continues to recruit and hire interpreters who have not demonstrated proficiency
by achieving a qualifying score on an approved interpreter assessment. She questions how enforcement of the qualification standards will occur.

Response: Enforcement will occur through the CDEs monitoring process. The Shasta County Office of Education has submitted to CDE a revised job description for educational interpreters, reflecting the regulatory qualification standard. The Special Education Division will be providing technical assistance to the Shasta County Office of Education to ensure its efforts to improve interpreting services for deaf and hard of hearing students in that county.
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