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	SUBJECT

Proposed SBE Policy for Independent Study through Nonclassroom-Based, On-Line Distance Learning in Charter Schools
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION

	Approve proposed policy for “virtual” charter schools based upon the recommendations of the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) and the California Department of Education (CDE).


	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION

	This issue is the result of two sets of waiver requests received by CDE in September 2003. The requests were from two virtual charter schools (California Virtual Academy (CAVA), one at Kern and the other at San Diego.)

Each virtual school requested a waiver of 1) the independent study pupil-to-teacher ratio, and 2) the funding determination for nonclassroom-based charter schools that requires at least 50 percent of its funding be used for certificated staff.

At the March 2004 meeting, the SBE officially requested that the ACCS give a recommendation on the first waiver (independent study pupil-to-teacher ratio). The ACCS has discussed this issue but had not developed a formal recommendation.

At the September 2004 meeting, the SBE approved an amended version of the original waivers to allow a ratio of no more than 30:1 (the original request had been for 40.6:1 and then was lowered to 35:1). This waiver allowed the virtual charter schools to recalculate their percentage of funding required for certificated staff and led to the 100 percent funding determination for one year recommended by the ACCS at the October 4, 2004, meeting.

Further, the SBE asked the ACCS to develop a policy to guide funding determinations of virtual charter schools.


	SUMMARY OF KEY ISSUES

	There are many charter schools that offer nonclassroom-based instruction to students. Usually, these schools provide written instructional materials to students, and student work is supervised on a regular basis by an appropriately credentialed teacher. Increasingly, schools are offering nonclassroom-based instruction on-line, which raises questions related to the appropriate teacher-to-student ratios and the appropriate expenditure levels for certificated staff in a learning environment where curriculum and instruction is delivered through a computer. All on-line programs are currently subject to the same statutes and regulations as all other nonclassroom-based charter school programs. 

The waiver requests from CAVA were the first waiver requests related to on-line distance learning and the number of schools proposing to use distance learning is expected to increase in the future. Therefore, it is appropriate for the SBE to first consider a policy 

that can be applied consistently to on-line schools’ requests to deviate from statutory and regulatory requirements.

Title 5, California Code of Regulations, (5 CCR) Section 11963.4(b) establishes various minimum percentages of charter school expenditures for certificated employees and for instructional costs as the basis for the ACCS to recommend to the SBE determinations of funding for nonclassroom-based charter schools at the 70 percent, 85 percent, 100 percent, or zero percent levels in 2003-04 and thereafter. The regulation specifically allows for adjustment of the recommendation if there is a “reasonable basis” to do so.

A combination of statutory and regulatory provisions requires that the ratio of pupils to teachers in independent study in a charter school be no greater than the ratio of pupils to teachers in the educational programs operated by the largest unified school district, as measured by average daily attendance, in the county or counties in which the charter school operates. This proposed policy acknowledges that under certain conditions, on-line distance learning in charter schools may present a reasonable foundation for a waiver of the certificated expenditure and/or the pupil-to-teacher ratio requirement.


	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)

	Policies that allow for a higher pupil-to-teacher ratio based upon ADA than is prescribed by law could have a substantial impact on the state funding that a charter school is receiving. For example, a pupil-to-teacher ratio that is 50 percent higher than the ratio required by law would allow a charter school to reduce certificated expenses or increase enrollment by 50% with the same number of teachers. Allowing the charter school to receive full funding with less than 50 percent of expenditures required for certificated staff costs would allow greater flexibility in how a charter school manages its total expenditures. It would also have a substantial impact on the state funding that a charter school is receiving by giving a school 100 percent funding instead of the 70 percent or 85 percent level prescribed by 5 CCR Section 11963.4(b).


	ATTACHMENT(S)

	Attachment 1:
Proposed Policy Guidelines: Independent Study through Nonclassroom-Based, Virtual or Online Charter Schools (4 pages)


Proposed Policy Guidelines

Independent Study through Nonclassroom-Based, Virtual or Online Charter Schools
References

Education Code sections 47634.2 and 47604.3


Background
An increasing number of charter schools are providing independent study through nonclassroom-based, primarily online distance learning. These virtual and online schools provide unique learning environments and instructional models for students, which may require different expenditure patterns from other nonclassroom-based or independent study programs. 

Title 5 of the California Code of Regulations (5-CCR) Section 11963.4(b) establishes various minimum percentages of charter school expenditures for certificated employees and for instructional costs as the basis for the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) to recommend to the State Board of Education (SBE) determinations of funding for nonclassroom-based charter schools at the 70 percent, 85 percent, 100 percent, or zero percent levels in 2003-04 and thereafter. However, with respect to each such percentage level, the regulation specifically allows for adjustment of the recommendation if there is a “reasonable basis” to do so.

Title 5 Section 11963.4(e) defines a “reasonable basis” for adjusting a recommended percentage level. The definition includes, but is not limited to, such mitigating circumstances as documented data regarding individual school circumstances (e.g., various types of one-time expenses); the size of the charter school; and how many years the charter school has been in operation.

Policy Guidelines/Conditions and Required Documentation

Since the existing regulations already provide for the ACCS to depart from the specific criteria for recommending particular determination of funding levels, there is no need for specific criteria relating to determination of funding recommendations. 
Instead, the SBE hereby makes a statement of intent to the ACCS that a substantive and credible effort by a charter school to provide independent study through nonclassroom-based, online distance learning may constitute a reasonable basis to depart from the specific criteria for recommending a specific determination of funding level in accordance with Title 5 Section 11963.4(b) and (e). For purposes of this policy virtual or online charter schools are defined as those schools that provide nonclassroom-based instruction as defined by Education Code Section 47612.5 (d)(1) and in which at least 80 percent of teaching and student interaction occurs via the Internet.

A “substantive and credible effort” may be established initially and/or demonstrated over time by an Academic Performance Index (API) ranking or similar schools ranking for each school with the API growth target having been met overall and for each applicable subgroup. At the time of the request for a funding determination, the most recently available API rankings of 750 (or 6) with growth targets having been met may be considered for a 30:1 pupil teacher ratio; API rankings of 775 (or 7) with growth targets having been met may be considered for a 35:1 pupil teacher ratio. A maximum pupil teacher ratio limit of 45:1 will be considered for charter schools that have an 800 (or 8, 9, or 10) API ranking. Certificated expenditures related to pupil-to-teacher ratio adjustments will be considered as a mitigating circumstance in establishing a “reasonable basis” for the recommendation of the Advisory Commission on Charter Schools (ACCS) as defined in CCR Title 5, Section 11963.4.

This policy shall remain in effect for a period of two years, covering the funding determinations for 2005-06 and 2006-07, unless the SBE takes action to extend the policy for an additional period of time. During the effective date of this policy, CDE staff shall be authorized to gather data from schools participating in this policy, which at a minimum will include, student performance data, pupil teacher ratios, certificated expenditures, and school revenue and overall expenditure patterns. On or before June 30, 2007, CDE staff will report findings and recommendations relative to the effectiveness of the policy, the performance of participating schools in providing online instruction and the direct benefit of the policy to students’ academic achievement.

Background on Certificated Expenditure Requirements and Pupil-to-Teacher Ratio

Certificated Expenditure Requirement

Title 5 Section 11963.4(b)(3) states that at least 50 percent of expenditures be devoted to certificated employees in order to justify a recommended determination of funding at the 100 percent level. The SBE would consider a lower percent of expenditures being devoted to certificated employees to be reasonable if a charter school’s independent study through nonclassroom-based, online distance learning is determined to be a substantive and credible effort.

Pupil-to-Teacher Ratio

A combination of statutory and regulatory provisions requires that the ratio of pupils to teachers in independent study in a charter school be no greater than the ratio of pupils to teachers in the educational programs operated by the largest unified school district, as measured by average daily attendance, in the county or counties in which the charter school operates. Several Title 5 Regulations and Education Codes set this same standard.
The SBE recognizes that providing independent study through nonclassroom-based, online distance learning may present a reasonable foundation for the adjustment of the certificated expenditure and the pupil-to-teacher ratio requirements. Online or virtual schools must demonstrate improved student achievement over time, as measured by specified API targets and rankings. The SBE finds that reasonable guidelines for the application of this policy are:

· The affected charter school provides independent study through nonclassroom-based, virtual or online distance learning that is determined to be a substantive and credible effort as described previously.

· Instructional expenditures are at least 85 percent of the overall school budget. A substantial portion of these expenditures, at least 25 percent of the charter school’s general purpose entitlement and categorical block grant as defined in Education Code Section 47632 (a-b), are spent on technology that directly benefits students and teachers and results in improved student achievement.

· Computer-based instruction and assessment is provided that includes the use of an online instructional management program, which at a minimum includes
standards-based guided lessons, lesson plans, initial testing of students, periodic assessment of student achievement, and the use of other measurements of student progress over a period of time.

· Teachers are provided with technology tools and print media, which at a minimum must include: standards-aligned textbooks and supplies, computer, printer, monitor, Internet service, telephone, staff development that provides for the monitoring of student progress, and a means of electronic communication for frequent student contact.

· All students are provided a computer-generated individualized learning plan that is based on initial testing of the students and that can be monitored remotely by the teacher to evaluate student progress.

· All students are provided access to a computer, Internet service, printer, monitor, and all standards-aligned materials based on California State Content Standards for each grade level and for each subject studied.

· The charter school must adhere to all statutes and regulations pertaining to independent study and SB 740 regulations, including full disclosure of expenditures from all sources of educational funding, which includes at a minimum, salaries paid to any person or entity that are 10 percent or $50,000, whichever is less, of operational funding for charter schools as defined by Education Code Section 47632 (a-b).

· The SBE in implementing this policy should deny adjustments to certificated expenditures and pupil to teacher ratio requirements if it determines that the charter school is implementing admission practices that favor high performing students or it fails to recruit a student population that is reflective of the general population of the county or counties served in terms of racial, ethnic and socio-economic balance.

· The charter school is operating in full compliance with federal and state laws and regulations guaranteeing a free and appropriate public education to all students, including students with disabilities under IDEA and Section 504 of the Rehabilitation Act. It is incumbent upon the school to provide documentation demonstrating how they are meeting the needs of students eligible for special education supports and services; however, the school must include at a minimum, an acknowledgement by the SELPA that the charter school is meeting federal and state guidelines.

· The charter school does not give to any of its pupils (or their parents or guardians) any funds or other thing of value that a school district could not legally provide to a similarly situated pupil of the school district (or to the pupil’s parent or guardian). Education Code 51747.3(a).

· The charter school claims as average daily attendance only pupils who reside in the county in which the charter school is located or an immediately adjacent county. Education Code 51747.3(b).

· The charter school is conducting its Standardized Testing and Reporting Program (STAR) in accordance with Education Code sections 60640 – 60643 and regulations contained in CCR Title 5, Division 1, Chapter 2, Subchapter 3.75, including the provision that arrangements must be made to test all eligible pupils, that testing must be conducted within the specified timelines, that appropriate security of testing and materials is maintained including the distribution and collection of test materials every day. Under no circumstances may tests be administered to a student by the parent or guardian of that student. Eligible pupils with disabilities will be permitted to have the test administered in the home or hospital by a trained test examiner, if specified in the student's IEP or 504 Plan.
· The charter school has no major audit findings/exceptions and has an approved corrective action plan in place, with specified timelines, to resolve any audit deficiencies.

Any charter school that meets the guidelines specified in this policy shall receive a 
two-year funding determination in keeping with the effective dates of this policy unless a CDE staff review of the school’s annual financial and/or programmatic audit supports a recommendation for a shorter period of time.

Summary

In recognizing that virtual or online schooling may need special consideration in the 
SB 740 funding determination process, it is the intent of the SBE that each funding determination is reviewed by the ACCS, and that the ACCS provide the SBE with a recommendation and reasons to support any and all amended percentages usually required on certificated employees and/or instructional expenditures.
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