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	SUBJECT

Establishment of a Second Regional Occupational Center or Program: Approve Commencement of the Rulemaking Process for Amendments to Title 5, Sections 11987 – 11994.
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE): (1) approve the commencement of the regulatory process for the proposed regulations and direct staff to commence the rulemaking process; (2) approve the Initial Statement of Reasons and the Notice of Proposed Rulemaking; and (3) direct CDE staff to conduct a public hearing on the proposed regulations.

	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


A request by San Joaquin County Office of Education to establish a second Regional Occupational Center or Program (ROCP) was considered at the September 7, 2005, SBE meeting. No action was taken by the SBE on the request. The SBE did, however, request CDE staff to prepare proposed regulations to assist the SBE in evaluating requests by County Offices of Education (COEs) to establish a second ROCP.

	SUMMARY OF KEY ISSUES


California Education Code (EC) Section 52301(a) permits a COE to establish and maintain at least one ROCP with consent of the SBE. Until recently, there has not been a request from a COE in California to establish a second ROCP within the same county.

The EC contains no criteria or guidelines to assist the SBE to evaluate the merits of such a request. The SBE, faced with its first request to establish a second ROCP, seeks to establish the proposed regulations to evaluate any requests of this nature. 

	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


ROCPs are funded under Proposition 98 through the annual Budget Act Item 6110-105-0001. The 2005-06 appropriation is approximately $421 million. This is a fixed amount fully allocated to all ROCPs based on a revenue limit unique to each ROCP and a limit (cap) on the number of average daily attendance (a.d.a.) that can be funded in each ROCP.

	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE) (Cont.)


These regulations are fiscally neutral from a state budget act perspective because the funding for all ROCP apportionment in California is capped. However, it is not fiscally neutral to the ROCPs within the state system. Funding to establish the new ROCP will be taken off the top of the total state appropriation available for all ROCPs, and could potentially cause a system wide deficit.
However, the fiscal impact of these regulations is unknown because it depends upon the total number of second ROCPs approved by the SBE. Each approved request will be funded through the principal apportionment system at the specific COE ROCP revenue limit per a.d.a. If for example, consent were given to a COE for a second ROCP with the maximum of 350 a.d.a. and a revenue limit of $3,121 (the state wide average ROCP revenue limit), the total annual additional cost to the system for this example would be $1,092,350 for this one ROCP. The actual amount could fluctuate year to year depending on the actual number of a.d.a. generated by each approved second ROCP.
Adoption of these regulations would not result in additional state operations costs to the CDE. 

	ATTACHMENT(S)


Attachment 1:  
Title 5, Education. Regional Occupational Centers and Regional Occupational Programs (5 pages) 
Attachment 2:
Notice of Proposed Rulemaking (4 pages)

Attachment 3:
Initial Statement of Reasons (2 pages)
Title 5.  EDUCATION

Division 1.  California Department of Education

Chapter 11.  Special Programs

Subchapter 7. Regional Occupational Centers and

Regional Occupational Programs

§ 11504.1.  Establishment of Additional Regional Occupational Centers or Programs (ROCP).


(a) The County Superintendent of Schools of the county requesting establishment of an additional Regional Occupational Center or Program (ROCP) shall submit a written letter of request to the State Board of Education (SBE) that both explains and justifies the intended operation including compliance with all requirements in this chapter and those delineated in article 1, chapter 9, part 28, division 4, title 2 of the Education Code. 


(b) A request shall be submitted to the SBE at least six months prior to the intended start date of the additional ROCP and shall contain all of the following items:


(1) The meeting date that the County Superintendent of Schools obtained County Board of Education approval for the request to establish an additional ROCP.


(2) An explanation of the rationale for the need for an additional ROCP in the same county. The rationale shall include, but not be limited to, benefits for the student population, the reason the existing ROCP programs and services cannot address the needs of the pupils to be enrolled in the additional ROCP and what steps have been taken to allocate existing county ROCP average-daily-attendance (a.d.a.) to the needs of the students of the proposed additional ROCP, and how growth a.d.a. has been allocated for these students.


(3) A description of any adverse programmatic and fiscal effects upon any existing ROCP, any single district ROCP, or any Joint Powers Agreement (JPA) ROCP in the county. 

(4) A description of how business and industry in the county will participate in the formation and operation of an additional ROCP.  Describe how business and industry will benefit from the establishment of an additional ROCP.  


(5) The results of a job market study conducted in the labor market area in which the proposed additional ROCP shall operate.  The study shall use all available sources of labor market information and include an analysis of existing career technical and occupational training programs maintained by high schools, community colleges, and private postsecondary schools in the area to ensure that the anticipated employment demand for trainees in the proposed ROCP area justifies the establishment of the proposed courses of instruction. Prior to establishing the additional ROCP, the governing board of the proposed additional ROCP shall determine whether or not the survey and analysis justifies the proposed skill training, and shall further determine whether the skill training should be offered through an additional ROCP or through another method. 


(6) A description of how the additional ROCP will address (1) individual counseling and guidance in career technical matters, (2) curriculum which includes SBE-adopted Career Technical Education (CTE) standards and skill training in occupational fields having current and future labor market needs, (3) an opportunity for students to acquire entry level career technical skills which may lead to a combination work-study schedule, (4) upgrading of the career technical skills of students and for retraining where necessary, (5) maintaining a pupil-teacher ratio which will enable students to achieve optimum benefits from the instructional program, and (6) the use of business and industry subject matter advisory committees to provide curriculum input and approval for all courses.


(7) A description of the career technical education career pathway sequence of courses, the courses which offer academic credit for both elective and required graduation purposes, and the percentage of courses which are reinforcing and integrating academic standards and a listing of written articulation agreements with postsecondary educational institutions.

NOTE: Authority cited: Section 33031, Education Code. Reference: Sections 52301, 52302, 52302.5 and 52304, Education Code.

§ 11504.2.  Student Participation in Additional ROCP.

Student participation and enrollment in the additional ROCP shall abide by the following criteria:


(a) The highest priority for programs and services shall be given to youth from the age of 16 to 18 years inclusive.


(b) The additional ROCP shall admit all pupils eligible to attend a high school or adult school in a school district subject to the jurisdiction of the County Superintendent of Schools operating the ROCP. The additional ROCP shall be operated only at a single site. Enrollment of adults shall only be permissible if there are no additional pupils in grades 11 and 12, or other secondary students age 16 or older who would benefit from participation.  Adult participation may not exceed ten percent of the prior year average daily attendance.

(c) The governing board shall annually review and assess the participation of pupils in grades 11 and 12 in ROCP programs and prepare an annual plan to increase participation of these pupils unless it determines that there are no additional pupils enrolled in the service area that would benefit from this participation. 

NOTE: Authority cited: Section 33031, Education Code. Reference: Sections 52302.5 and 52304.1, Education Code.

§ 11504.3.  Maximum Permissible Average Daily Attendance.

The Average Daily Attendance for any additional  ROCP shall not exceed 350 units.

NOTE: Authority cited: Section 33031, Education Code. 

§ 11504.4.  Evaluation of Additional ROCP.

After the initial consent by the SBE, the additional county ROCP will operate as a pilot ROCP for two years. At the completion of the two-year period, the COE governing board shall submit to the SBE and the Superintendent of Public Instruction a report which provides evidence of successful student achievement.  Evidence of successful student achievement shall include, but not be limited to, the percentage of students following a career pathway sequence of courses, the percentage of students awarded skill certification in an occupational field, the percentage of students successfully completing a program of career study encompassing career technical education standards, the job placement rate of eligible graduates available for employment, the graduation and dropout rates, percentage of graduates’ matriculation into advanced occupational training programs in postsecondary institutions, and other indicators of success.  If the additional ROCP is in full compliance with all provisions of the California Education Code and title 5, and the SBE determines there is evidence of skill and academic success, then permanent consent may be granted by the SBE.     

NOTE: Authority cited: Section 33031, Education Code. Reference: Section 52302.3, Education Code.
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