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	SUBJECT

California High School Exit Examination: Review Local Educational Agency denial of exemption for certain students under California Education Code 60852.3
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


	RECOMMENDATION


The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE), pursuant to California Education Code Section 60852.3, direct certain Local Educational Agencies (LEAs) (listed on the Last Minute Memorandum accompanying this Board item as Attachment 2) to issue a high school diploma to the students the Board has determined to qualify for the CAHSEE exemption pursuant to Section 60852.3.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


None.
	SUMMARY OF KEY ISSUES


California High School Exit Exam (CAHSEE) Student with Disabilities Exemption

On January 30, 2006, Senate Bill (SB) 517 was signed into law and took effect immediately, providing a one-year exemption from the requirement to pass the CAHSEE for certain students with disabilities. As a result of the passage of SB 517 (California Education Code section 60852.3), for the 2005-06 school year, all school districts, including charter schools and state special schools (LEAs), are required to grant a high school diploma to students with disabilities under the conditions provided below. If the LEA does not grant a diploma pursuant to this exemption, the State Board of Education (SBE) must review the LEAs decision and may direct the LEA to grant a high school diploma to the student. 
An LEA is required to grant a high school diploma to a student with disabilities who meets the following conditions:

1. scheduled to graduate from high school in 2006, 
2. has not passed the CAHSEE, 
3. has not been granted a local waiver of the CAHSEE requirement pursuant to California Education Code section 60851(c), and
4. has met all of the criteria described below.
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


Students with disabilities are eligible for this exemption if all of the following conditions are met:

1.
The student has an individualized education program (IEP) or Section 504 plan.

2.
According to the IEP or Section 504 plan that is dated on or before July 1, 2005, the student is scheduled to receive a high school diploma with an anticipated graduation from high school in 2006.

3.
The school district or state special school certifies that the student has satisfied or will satisfy all other state and local requirements for the receipt of a high school diploma in 2006.

4.
The student has attempted to pass the CAHSEE at least twice after grade ten, including at least once during grade twelve, with the accommodations or modifications, if any, specified in his or her IEP or Section 504 plan.

5.
Either (A) the student has received remedial or supplemental instruction focused on the CAHSEE either through the school of the student, private tutoring, or other means, or (B) the school district or state special school failed to provide the student with the opportunity to receive that remedial or supplemental instruction.

6.
If the student received remedial or supplemental instruction, the student has taken the CAHSEE at least once following the receipt of that remedial or supplemental instruction. This does not apply if, following the receipt of that remedial or 
supplemental instruction, there is no further administration of the exam on or before December 31, 2006.

7.
The student, or the parent or legal guardian of the student if the student is a minor, has acknowledged in writing that the student is entitled to receive free appropriate public education up to and including the academic year during which the student reaches age twenty two, or until the student receives a high school diploma, whichever event occurs first.

If an LEA determines that a student with disabilities does not meet the criteria, the LEA is required to submit documentation of its decision to the SBE within 15 days of denial. Staff anticipates that, with the release of test score data from the February and March CAHSEE administrations, LEAs will begin to submit these denials beginning in mid-April to early May. The SBE is required to review any LEA’s decision to deny a diploma to a student with disabilities no later than its next regularly scheduled meeting. If the Board finds that the student does meet the criteria, it may direct the LEA to issue that student a high school diploma.
CDE and SBE staff have met to develop a process by which this documentation can be reviewed and CDE has placed instructions to LEAs on the CDE’s Web site.
	SUMMARY OF KEY ISSUES (Cont.)


CDE has recently developed a form that is designed to assist LEAs to determine and document students’ eligibility for this CAHSEE exemption. That form is included as Attachment 1 of this SBE item. Its use is recommended, but is not mandatory. 
	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


The development of the exemption verification form and staff time to process the exemption reviews has been conducted internally so there was no fiscal impact.
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1:   Eligibility Verification Form for the Exemption for Students with an Individualized Education Program or Section 504 Plan in the Class of 2006 (2 Pages)
A listing of LEAs and corresponding students (provided anonymously) for whom CDE recommends that a high school diploma should be given will be provided as a last minute memorandum.
California High School Exit Examination

Eligibility Verification Form for the Exemption for Students with an Individualized Education Program or Section 504 Plan in the Class of 2006
California Education Code section 60852.3 (Senate Bill 517) requires all school districts, including charter schools and state special schools (LEAs), to grant a high school diploma to each student with disabilities who is scheduled to graduate from high school in 2006, has not passed the California High School Exit Examination (CAHSEE), has not been granted a local waiver of the CAHSEE requirement pursuant to California Education Code 
Section 60851(c), and has met each of the seven criteria listed on the attached form. This form is designed to assist LEAs to determine and document students’ eligibility for this CAHSEE exemption. Its use is recommended, but is not mandatory.

DIRECTIONS FOR COMPLETION OF THE ELIGIBILITY VERIFICATION FORM:

Please complete the attached form for each student with an individualized education program or Section 504 Plan dated on or before July 1, 2005, who:
· Is scheduled to receive a diploma in 2006. 

· Has not passed the CAHSEE.

· Has not been granted a waiver of the CAHSEE requirement pursuant to California Education Code 60851(c).

If the student satisfies all of the requirements listed on the form, place the completed form in the student’s permanent record as evidence of the student’s eligibility for this exemption.

If the student does not satisfy one or more of the requirements on the form, provide a detailed description of the LEAs justification for not granting the exemption. Attach additional pages to the form if necessary. 

This form and supporting documentation must be submitted to the State Board of Education within 15 days of the determination that the student does not meet the criteria for this exemption. In order to maintain student confidentiality, please blank out and student/family names on all documents and use the same substitute identifier on all documents.

Submit this form and supporting documentation for each denial of the CAHSEE Special Education Exemption to:

California State Board of Education

CAHSEE Exemption Review

1430 N Street, Suite 5403

Sacramento, California 95814

Thank you for your assistance in this important process. If you have any questions about the use of this form or the CAHSEE, please contact the California Department of Education’s CAHSEE Office, at (916) 445-9449.

	Student Name:
	

	Local Education Agency:
	

	School:
	

	Substitute Identifier:
	

	
	

	Eligibility Criteria

	 FORMCHECKBOX 
 Yes
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#1 - The pupil has an individualized education program (IEP) adopted pursuant to the federal Individuals with Disabilities Education Act (20 U.S.C. Sec. 1400 et seq.) or a plan adopted pursuant to Section 504 of the federal Rehabilitation Act of 1973 (29 U.S.C. Sec. 794 (a)).

	 FORMCHECKBOX 
 Yes
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#2 - According to the IEP or the section 504 plan of the pupil, which is dated on or before July 1, 2005, the pupil is scheduled to receive a high school diploma with an anticipated graduation from high school in 2006.

	 FORMCHECKBOX 
 Yes
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#3 - The Local Education Agency (LEA) certifies that the pupil has satisfied or will satisfy all other state and local requirements for the receipt of a high school diploma in 2006.

	 FORMCHECKBOX 
 Yes
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#4 - The pupil has attempted to pass the CAHSEE at least twice after grade 10, including at least once during grade 12, with the accommodations or modifications, if any, specified in the IEP or Section 504 plan of the pupil.

	 FORMCHECKBOX 
  (A)

or

 FORMCHECKBOX 
  (B)
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#5 - Either (A) the pupil has received remedial or supplemental instruction focused on the high school exit examination either through the school of the pupil, private tutoring, or other means, or (B) the school district or state special school failed to provide the pupil with an opportunity to receive remedial or supplemental instruction.

	 FORMCHECKBOX 
 Yes

or

 FORMCHECKBOX 
 N/A
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#6 - If the pupil received remedial or supplemental instruction as described above, the pupil has taken the CAHSEE at least once following the receipt of that remedial or supplemental instruction. 

	 FORMCHECKBOX 
 Yes
	 FORMCHECKBOX 
 No
	#7 - The pupil, or the parent or legal guardian of the pupil if the pupil is a minor, has acknowledged in writing that the pupil is entitled to receive free appropriate public education up to and including the academic year during which the pupil reaches 22 years of age, or until the pupil receives a high school diploma, whichever event occurs first.

	If you indicated “no” for any of the criteria above, please describe the specific reasons why the LEA denied this student an exemption from the CAHSEE requirement. (Provide documentation supporting the LEAs decision, including a copy of the student’s IEP as described in criteria #2.)









	(Please attach additional pages if necessary)

Signature __________________________                                   Date:__________________

Printed Name:_______________________      
 Telephone Number:__________________
Title:_______________________________


