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CALIFORNIA STATE BOARD OF EDUCATION
july 2012 AGENDA
 FORMCHECKBOX 
 General Waiver

	SUBJECT

Request by San Jacinto Unified School District on behalf of San Jacinto Valley Academy Charter School for a waiver of California Education Code Section 48000(c) and (d) relating to the requirement to offer transitional kindergarten for the 2012–13 school year. State law requires each elementary or unified school district to offer transitional kindergarten to all eligible students. 

Waiver Number: 44-3-2012 
	 FORMCHECKBOX 
 Action
 FORMCHECKBOX 
 Consent




	RECOMMENDATION


 FORMCHECKBOX 
  Approval   FORMCHECKBOX 
  Approval with conditions   FORMCHECKBOX 
  Denial

The California Department of Education (CDE) recommends approval with the following conditions:
Should a parent/guardian whose child’s fifth birthday falls between November 2 and December 2 choose to enroll the child in San Jacinto Academy Charter School, they must be given the option to enroll in either:
a) A combination class including transitional kindergarten students and traditional kindergarten students
b) A traditional Kindergarten
It is understood by the CDE that the San Jacinto Valley Academy has identified four children with birthdays in this range.
	SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION


In May, 2010, the State Board of Education (SBE) denied a request to waive California Education Code (EC) Section 48000(a), the requirement for admission to kindergarten. Currently, nine districts have submitted requests to waive EC Section 48000(c) and (d). However, no SBE discussion or action has occurred relating to waiving admission to transitional kindergarten.

	SUMMARY OF KEY ISSUES


San Jacinto Unified School District on behalf of San Jacinto Valley Academy Charter School requests a waiver of EC Section 46300(g) relating to attendance for computing apportionments and of EC Section 48000(c) and (d), which relates to transitional kindergarten. Senate Bill (SB) 1381 amended California EC to change the required birthday for admission to kindergarten and first grade and established a transitional 
kindergarten program beginning in the 2012–13 school year.
	Kindergarten: A child needs to be 5 by:


	First Grade: A child needs to be 6 by:

	December 2 for the 2011–12 school year


	December 2 for the 2011–12 school year

	November 1 for the 2012–13 school year


	November 1 for the 2012–13 school year

	October 1 for the 2013–14 school year


	October 1 for the 2013–14 school year

	September 1 for the 2014–15 school year and each school year thereafter


	September 1 for the 2014–15 school year and each school year thereafter


Senate Bill 1381 requires school districts to establish a transitional kindergarten program. A transitional kindergarten is the first year of a two-year kindergarten program that uses a modified kindergarten curriculum. Children are eligible for transitional kindergarten if they have their fifth birthday between:

· November 2 and December 2 for the 2012–13 school year;

· October 2 and December 2 for the 2013–14 school year;

· September 2 and December 2 for the 2014–15 school year and each school year thereafter.

Senate Bill 1381, when passed by the Legislature, was a significant policy decision for California’s early learning system. First, it set a new state standard for traditional kindergarten admission, and second, it created a new developmentally appropriate transitional kindergarten offering to help better prepare older four year olds for success in kindergarten and later, in life. SB 1381 guarantees the placement of all children in kindergarten or transitional kindergarten and prevents the displacement of any child who would generally be eligible for traditional kindergarten. There are approximately 45,000 children statewide who are born between November 2 and December 2 for the 2012–13 school year. If children are denied admission to transitional kindergarten, they would be too old to enroll in state preschool and too young to enroll in traditional kindergarten. Because of this change in the entry date for traditional kindergarten, these children would have no educational options and would be required to wait an entire year to enroll in school. Additionally, these displaced children would be denied the unique educational experiences that the transitional kindergarten program provides. As the kindergarten age rolls back to eventually September 1 for the 2014–15 school year, SB 1381 guaranteed that students affected by the new kindergarten entry requirements would not be displaced. Displacement of any child would create equity issues because some transitional kindergarten students would be allowed to enroll in schools within their districts while others would need to wait an entire year to enroll.
The State Superintendent of Public Instruction, Tom Torlakson, and the California Department of Education fully support transitional kindergarten and continue to move forward with the transitional kindergarten implementation plan for the 2012–13 school year. Under current law, transitional kindergarten is a requirement for districts and charter schools and is a fully funded general education program.
While it would be optimal for each elementary school to offer a transitional kindergarten class, it is understood that San Jacinto Valley Academy Charter School has identified four students for the transitional kindergarten program during the 2012–13 school year. As a result, San Jacinto Valley Academy Charter School, would be required to offer these four students the option of enrolling in a transitional kindergarten class, a kindergarten class or a combination class of kindergarten and transitional kindergarten students. 
Because this is a general waiver, if the SBE decides to deny the waiver, it must cite one of the seven reasons in EC Section 33051(a). The state board shall approve any and all requests for waivers except in those cases where the board specifically finds any of the following: (1) The educational needs of the pupils are not adequately addressed. (2) The waiver affects a program that requires the existence of a schoolsite council and the schoolsite council did not approve the request. (3) The appropriate councils or advisory committees, including bilingual advisory committees, did not have an adequate opportunity to review the request and the request did not include a written summary of any objections to the request by the councils or advisory committees. (4) Pupil or school personnel protections are jeopardized. (5) Guarantees of parental involvement are jeopardized. (6) The request would substantially increase state costs. (7) The exclusive representative of employees, if any, as provided in Chapter 10.7 (commencing with Section 3540) of Division 4 of Title 1 of the Government Code, was not a participant in the development of the waiver.

	FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)


Approval of this waiver would have no known fiscal impact.
	ATTACHMENT(S)


Attachment 1: Waiver Number and information regarding each waiver (1 page).
Attachment 2: San Jacinto Unified School District (44-3-2012) General Waiver Request (3 pages). (Original waiver request is signed and on file in the Waiver Office.)

	Districts Requesting Transitional Kindergarten Waivers

	Waiver Number
	District
	Streamlined Waiver Policy
	Period of Request
	Demographic Information
	Bargaining Unit, Representatives Consulted, Date, and Position
	Local Board and Public Hearing Approval Date
	Advisory Committee(s) Consulted, Date, and Position
	Projected Number of Affected Students

	44-3-2012
	San Jacinto Unified School District
	Does not meet
	7/1/2012 to 6/30/2013
	The San Jacinto USD has a student population of 667 and is located in a rural area in Riverside County.
	San Jacinto Valley Teacher’s Association, Sandi Rawson, 

President 

3/14/12 

Support
	April 17, 2012
	School Leadership Team Committee

3/14/2012

No objections
	4

students

	
	
	
	
	
	
	Created by the California Department of Education on 

March 8, 2012


CALIFORNIA DEPARTMENT OF EDUCATION
GENERAL WAIVER REQUEST




First Time Waiver:
X
GW-1 (Rev. 10-2-09) 
 http://www.cde.ca.gov/re/lr/wr/

Renewal Waiver:
___

Send Original plus one copy to: 




Send Electronic copy in Word and 


Waiver Office, California Department of Education

back-up material to: waiver@cde.ca.gov


1430 N Street, Suite 5602 
Sacramento, CA 95814

	
	CD CODE


	

	3
	3
	6
	7
	2
	4
	9

	Local educational agency:

 San Jacinto Unified School District on behalf of San Jacinto Valley Academy, charter school
	Contact name and Title:

Dr. Shari L. Fox, Superintendent


	Contact person’s e-mail address:

sfox@sanjacinto.k12.ca.us 

	Address:                                         (City)                              (State)                        (ZIP)

SJUSD, 2045 South San Jacinto Avenue, S. San Jacinto Avenue, CA 92583

                                                                                                 
	Phone (and extension, if necessary):

 SJUSD - 951-929-7700

Charter School 951-631-6113

	Period of request:  (month/day/year)

From:  July 1, 2012  To:  June 30, 2013
	Local board approval date: (Required)

April 17, 2012
	Date of public hearing:  (Required)

April 17, 2012

	LEGAL CRITERIA

	1. Under the general waiver authority of Education Code 33050-33053, the particular Education Code or California

    Code of Regulations section(s) to be waived (number):                                      Circle One:  EC  or  CCR

   Topic of the waiver:  Transitional Kindergarten

	2. If this is a renewal of a previously approved waiver, please list Waiver Number:   _____  and date of SBE Approval______ 

    Renewals of waivers must be submitted two months before the active waiver expires.

	3. Collective bargaining unit information. Does the district have any employee bargaining units? __ No   X  Yes   If yes, 

     please complete required information below:

    Bargaining unit(s) consulted on date(s):      March 14, 2012      

    Name of bargaining unit and representative(s) consulted: SJVA Teacher’s Association, Sandi Rawson, President      

    The position(s) of the bargaining unit(s):  __  Neutral   X  Support  __ Oppose (Please specify why) 

    Comments (if appropriate):  

    

	4. Public hearing requirement:  A public hearing is not simply a board meeting, but a properly noticed public hearing held

    during a board meeting at which time the public may testify on the waiver proposal. Distribution of local board agenda does 

    not constitute notice of a public hearing. Acceptable ways to advertise include: (1) print a notice that includes the time, 

    date, location, and subject of the hearing in a newspaper of general circulation; or (2) in small school districts, post a formal 

    notice at each school and three public places in the district.

    How was the required public hearing advertised?

    __  Notice in a newspaper   X Notice posted at each school   ___ Other: (Please specify)  

    Posted at San Jacinto Valley Academy, Public Charter School grades K-12 in 5 different locations; Public notification board, 3 Admin. Office exterior/entrance doors, 3 entrance areas to the school, The school is one campus.  District’s Board Agenda; public meeting 4/17/12.

	5. Advisory committee or school site councils. Please identify the council(s) or committee that reviewed this waiver:  
        School Leadership Team Committee

        Date the committee/council reviewed the waiver request: March 14, 2012 

        Were there any objection(s)?  No X    Yes ___    (If there were objections please specify)  


CALIFORNIA DEPARTMENT OF EDUCATION
GENERAL WAIVER REQUEST
GW-1 (10-2-09)
	6. Education Code or California Code of Regulations section to be waived. If the request is to waive a portion of a section, type the text of the pertinent sentence of the law, or those exact phrases requested to be waived (use a strike out key). 

Education Code Section 48000 (c) and (d)

48000. (a)  A child shall be admitted to a kindergarten maintained by the school district at the beginning of a school year, or at a later time in the same year if the child will have his or her fifth birthday on or before one of the following dates:

(1) December 2 of the 2011-12 school year.

(2) November 1 of the 2012-13 school year.

(3) October 1 of the 2012-14 school year.

(4) September 1 of the 2014-15 school year and each school year thereafter.

(b)   The governing board of a school district maintaining one or more kindergartens may, on a case-by-case basis, admit to a kindergarten a child having attained the age of five years at any time during the school year with the approval of the parent or guardian, subject to the following conditions:

  (1)  The governing board determines that the admittance is in the best interests of the child.

  (2)  The parent or guardian is given information regarding the advantages and disadvantages and any other 
explanatory information about the effect of this early admittance.

(c)
As a condition of receipt of apportionment for pupils in a transitional kindergarten program pursuant to subdivision (g) of Section 46300, a school district or charter school shall ensure the following:

  (1) In the 2012-13 school year, a child who will have his or her fifth birthday between November 2 and December 2 shall be admitted to a transitional kindergarten program maintained by the school district.
  (2) In the 2013-14 school year, a child who will have his or her fifth birthday between October 2 and December 2 shall be admitted to a transitional kindergarten program maintained by the school district.

  (3) In the 2014-15 school year and each school year thereafter, a child who will have his or her fifth birthday between September 2 and December 2 shall be admitted to a transitional kindergarten program maintained by the school district.

(d)
For purposes of this section, “transitional kindergarten” means the first year of a two year kindergarten program that uses a modified kindergarten curriculum that is age and developmentally appropriate.
(e)
A transitional kindergarten shall not be construed as a new program or higher level of service.



	7. Desired outcome/rationale. Describe briefly the circumstances that brought about the request and why the waiver is necessary to achieve improved student performance and/or streamline or facilitate local agency operations. If more space is needed, please attach additional pages.

San Jacinto Valley Academy is seeking a one year waiver of the Transitional Kindergarten program requirement for the 2012-13 school year for a child who will have his or her fifth birthday between November 2 and December 2.  In light of the Governor’s budget proposal, the reduced revenue to school districts and charter schools, and the suspension of funding for the Transitional Kindergarten program, the cost to implement the Transitional Kindergarten program would have significant financial impact on San Jacinto Valley Academy and would be detrimental to the school’s operations.  San Jacinto Valley Academy would like to request a waiver from the State for the first year due to the uncertainty of the program. 

This waiver would allow San Jacinto Valley Academy to continue to offer regular Kindergarten services without incurring the additional costs of planning and implementing Transitional Kindergarten.  Without this waiver, San Jacinto Valley Academy incurs the cost of purchasing Transitional Kindergarten curriculum, implementing new Report Cards and assessments, training teachers, and preparing facilities for this new program. We do not have the fiscal resources to pay for these costs up front without a guarantee of receiving ADA funding for the Transitional Kindergarten students.



	8. Demographic Information: 

San Jacinto Valley Academy has a student population of 667 and is located in a (urban, rural, or small city etc.)__ in Riverside County.



	Is this waiver associated with an apportionment related audit penalty? (per EC 41344)    

No X    Yes  FORMCHECKBOX 
 

(If yes, please attach explanation or copy of audit finding)

Has there been a Categorical Program Monitoring (CPM) finding on this issue? No X     Yes  FORMCHECKBOX 
 

(If yes, please attach explanation or copy of CPM  finding)                                                                                                                                                                                                      

	District or County Certification – I hereby certify that the information provided on this application is correct and complete.



	Signature of Superintendent or Designee:

Dr. Shari L. Fox, Superintendent


	Title: 

Superintendent, San Jacinto Unified School District


	Date:

April 17, 2012

	FOR CALIFORNIA DEPARTMENT OF EDUCATION USE ONLY

	Staff Name (type or print):


	Staff Signature:


	Date:



	Unit Manager (type or print):


	Unit Manager Signature:

 
	Date:



	Division Director (type or print):


	Division Director Signature:

 
	Date:



	Deputy (type or print):


	Deputy Signature:


	Date:
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