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	SUBJECT

Elementary and Secondary Education Act: Request for Federal Timeline Waiver for Local Educational Agencies to Postpone Mandatory Parental Notification of School Improvement Status until Accountability Progress Report Data are Available.
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	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


SUMMARY OF THE ISSUE(S)

This item provides a request for the State Board of Education (SBE) to seek a federal timeline waiver of the 14-day notice requirement under Code of Federal Regulations (CFR) Section 200.37(b)(4)(iv).

The requirement stipulates that a local educational agency (LEA) must provide parents with notice of school improvement status and public school choice options at least 14 days before the start of the school year. California LEAs in receipt of Title I, Part A, funds currently implement this requirement to the extent practicable, i.e., as soon as the state’s contractor makes the student achievement data available in any fiscal year.
The proposed waiver is sought with respect to students in schools that are newly identified for improvement for the 2012–13 school year, or that could possibly have exited improvement, corrective action, or restructuring for the 2012–13 school year but for whom no current Accountability Progress Report (APR) data are currently available. APR results are used in California to identify schools for entry, exit, and advancement in improvement status.
RECOMMENDATION

The California Department of Education (CDE) recommends that the SBE seek a waiver of the 14-day notice requirement under CFR Section 200.37(b)(4)(iv).
BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES

All LEAs with Title I schools that have not made Adequate Yearly Progress (AYP) for two consecutive years or LEAs with Title I schools that may potentially exit improvement status are expected to meet the 14-day parental notification requirement of school improvement status. This waiver request will permit LEAs with these schools to postpone parental notification of the choice options until the APR data are posted and school status is confirmed. Parental notification in the absence of the APR data would only be confusing and potentially require LEAs to notice parents twice or correct an initial erroneous notice.
In April 2012, the CDE was informed of potential breaches in security for the Standardized Testing and Reporting (STAR) Program when it was discovered that students had posted images of test materials to social networking sites. While most of the posted images did not contain test items or completed answer documents, the CDE takes any breaches in security very seriously. As a result, the CDE and STAR testing contractor, Educational Testing Service (ETS), have conducted a variety of psychometric and content analyses of the 2012 test results. These analyses have found no evidence that exposure of any test materials had a significant impact on any test results. However, these analyses have resulted in a delay of the reported outcomes of the 2012 STAR results. As a consequence, the APR is now scheduled to be released in early October 2012. APR results are used in California to identify schools for entry, exit, and advancement in improvement status.
Upon approval by the SBE and prior to submitting this waiver request, the CDE and SBE will provide the public and all LEAs in the State with notice and a reasonable opportunity to comment on this request. Public notice and comments received pertinent to the notice will be enclosed with the Waiver request.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
At its August 24, 2010, meeting, the SBE approved a request to seek a 14-day notice waiver from the U.S. Department of Education (ED) to allow the reporting of graduation rate data after the initial release of the 2010 AYP reports.
At its July 2009 meeting, the SBE approved a request to seek a waiver from ED of the federal requirement that LEAs provide parents of eligible students with notice of their public school choice options at least 14 days before the start of the school year.
FISCAL ANALYSIS

There is no fiscal impact to LEAs or to state operations.
ATTACHMENT(S)

Attachment 1:
September 17, 2012, letter to Deborah Delisle, Assistant Secretary, Office of Elementary and Secondary Education, regarding Waiver to All Interested Local Educational Agencies with Schools Identified for Improvement (34 Code of Federal Regulations Section 200.37[b][4][iv]) to Notify Parents of School Improvement Status 14 Days Prior to the Onset of the School Year (2 Pages)
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Draft September 17, 2012

Deborah Delisle, Assistant Secretary
Office of Elementary and Secondary Education

U.S. Department of Education

400 Maryland Avenue, SW, Suite 3W230

Washington, DC 20202

Dear Assistant Secretary Delisle:

Subject:
Waiver to All Interested Local Educational Agencies with Schools Identified for Improvement (34 Code of Federal Regulations Section 200.37[b][4][iv]) to Notify Parents of School Improvement Status 14 Days Prior to the Onset of the School Year

The State of California hereby submits for your consideration a request for a one-year waiver of the Title I, Part A regulatory provision that requires a local educational agency (LEA) to provide notice of public school choice options at least 14 days before the start of the school year with respect to students in schools that are potentially newly identified for improvement for the 2012–13 school year, or that could possibly have exited improvement, corrective action, or restructuring for the 2012–13 school year but for whom there are currently no achievement data available.

Under the federal law, an LEA must provide notice of public school choice options at least 14 days before the start of the school year. California LEAs in receipt of Title I, Part A, funds currently implement this requirement to the extent practicable, i.e., as soon as the state’s contractor makes the student achievement data available in any fiscal year.

In April 2012, the California Department of Education (CDE) was informed of potential breaches in security for the Standardized Testing and Reporting (STAR) Program when it was discovered that students had posted images of test materials to social networking sites. While most of the posted images did not contain test items or completed answer documents, the CDE takes any breaches in security very seriously. As a result, the CDE and STAR testing contractor, Educational Testing Service (ETS), have conducted a variety of psychometric and content analyses of the 2012 test results.

Deborah Delisle, Assistant Secretary
September 17, 2012

Page 2
While these analyses have found no significant impact on any test results, conducting these analyses have resulted in a delay of the reported outcomes of the 2012 STAR results. As a consequence, the Accountability Progress Report (APR) is now scheduled to be released in early October 2012. APR results are used in California to identify schools for entry, exit and advancement in improvement status.

Prior to submitting this waiver request, California provided the public and all LEAs in the State with notice and a reasonable opportunity to comment on this request. California provided such notice by publishing a public item on the agenda for the September 13, 2012, meeting of the California State Board of Education (SBE), which can be accessed on the CDE SBE Meeting for September 2012 Web page at http://www.cde.ca.gov/be/ag/ag/main201209.asp. 
If you have any questions regarding this subject, please contact Deborah V.H. Sigman, Deputy Superintendent, District, School and Innovation Branch, by phone at 916-319-0812 or by e-mail at dsigman@cde.ca.gov.

Sincerely,

Tom Torlakson
Michael W. Kirst

State Superintendent of Public Instruction
President

California Department of Education
California State Board of Education
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