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SUMMARY OF THE ISSUE(S)

Tydings Amendment Waiver
California delayed initial implementation of its School Improvement Grant (SIG) Cohort 2 until the 2012–13 school year (SY) by requesting a waiver from the U.S. Department of Education (ED) to carry over 100 percent of federal fiscal year (FY) 2010 into the subsequent year. Currently, FY 2010 funds are available for obligation by the state and its local educational agencies (LEAs) until September 30, 2013. The delayed implementation of California’s SIG Cohort 2 effectively resulted in a decrease in the availability of funds to the Cohort 2 LEAs from the usual 27 months to 15 months. Some excess funds may be available at the conclusion of the first year of implementation based on the fact that, as of April 1, 2013, California SIG Cohort 2 LEAs have expended approximately $23 million of the approximately $66 million awarded for FY 2010. This circumstance will result in pressure to spend funds more quickly than may be prudent or in returning unspent funds to the ED. The delayed implementation of California’s SIG Cohort 2 will have a corresponding effect on FY 2011 funds that are due to expire on September 30, 2014.

Carryover Limitation Waiver

Section 1127(b) of the Elementary and Secondary Education Act of 1965 (ESEA) prohibits a state educational agency (SEA) from granting to an LEA a waiver of the carryover limitation in Section 1127(a) of the ESEA more than once every three years. The SEA may waive the carryover limitation in Section 1127(a) once every three years if: (1) the LEA’s request is reasonable and necessary; or (2) a supplemental Title I, Part A appropriation becomes available. 

Due to the federal budget sequestration and the resultant uncertainty about the amount of federal FY 2013 Title I, Part A funds that will be available for use by LEAs primarily in the 2013–2014 school year, ED has invited SEAs to request a waiver to permit an LEA to carry over FY 2012 Title I, Part A funds in excess of the carryover limitation.

RECOMMENDATION
Tydings Amendment Waiver

The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) authorize SBE President Michael W. Kirst, in consultation with State Superintendent of Public Instruction (SSPI) Tom Torlakson, to approve California’s request to the ED for a waiver of Section 421(b) of the General Education Provisions Act (the “Tydings Amendment”) as it affects the authority of California and its sub-recipients to obligate federal FY 2010 and FY 2011 SIG funds until September 30, 2014, and September 30, 2015, respectively. 

Carryover Limitation Waiver

The CDE recommends that the SBE authorize SBE President Michael W. Kirst, in consultation with SSPI Tom Torlakson, to approve California’s request to the ED for a waiver of Section 1127(b) of the ESEA that prohibits an SEA from granting to an LEA a waiver of the carryover limitation in Section 1127(a) of the ESEA more than once every three years.

BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES
Tydings Amendment Waiver
California has been awarded approximately $69 million in SIG funds for FY 2010 and approximately $63 million in SIG funds for FY 2011. Currently, FY 2010 SIG funds are available for obligation until September 30, 2013; and FY 2011 SIG funds are available for obligation until September 30, 2014.
Carryover Limitation Waiver

The CDE receives approximately 50 requests annually to grant a waiver of the 15 percent carryover limitation and generally all are approved. Typically, an LEA may request this waiver only once in any three-year period.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
Tydings Amendment Waiver
At its March 2013 meeting, the SBE authorized SBE President Michael W. Kirst, in consultation with SSPI Tom Torlakson, to approve Year 2 sub-grants for Cohort 2 SIG LEAs, with funding contingent on the LEA submitting a complete Renewal Application indicating progress in meeting annual goals established by the LEA for student achievement in reading/language arts and mathematics or making progress on the leading indicators described in Section III of the ED SIG Final Requirements. 

Also at its March 2013 meeting, the SBE authorized the SBE President or designated liaison, along with the SSPI, to submit California’s “Continuation Awards Only Application for FY 2012 SIG Program” to the ED.

Carryover Limitation Waiver

In 2009, ED invited SEAs to request a similar waiver of the carryover limitation because of the large one-time infusion of Title I, Part A funds to the LEAs as a result of the American Recovery and Reinvestment Act of 2009. 

FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)
Tydings Amendment Waiver

SIG funds provide LEAs with grants ranging from $50,000 to $2 million per year per school for up to three years. California has been awarded approximately $69 million in SIG funds for FY 2010 and approximately $63 million in SIG funds for FY 2011. Currently, FY 2010 SIG funds are available for obligation until September 30, 2013; and FY 2011 SIG funds are available for obligation until September 30, 2014.
Carryover Limitation Waiver

There is no fiscal impact to the state. If granted, the waiver will provide greater flexibility to LEAs in planning for funding cuts that may result from federal sequestration.
ATTACHMENT(S)
Attachment 1: 
DRAFT May 8, 2013, joint letter from Tom Torlakson, State Superintendent of Public Instruction, California Department of Education, and Michael W. Kirst, President, California State Board of Education, to Deborah Delisle, Assistant Secretary, Office of Elementary and Secondary Education, U.S. Department of Education, requesting a Tydings Amendment Waiver for federal fiscal year (FY) 2010 and FY 2011 School Improvement Grant funds (2 Pages)
Attachment 2:
DRAFT May 8, 2013, joint letter from Tom Torlakson, State Superintendent of Public Instruction, California Department of Education, and Michael W. Kirst, President, California State Board of Education, to Deborah Delisle, Assistant Secretary, Office of Elementary and Secondary Education, U.S. Department of Education, requesting a Carryover Limitation Waiver for federal fiscal year 2012 (2 Pages)
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DRAFT May 8, 2013

Deborah Delisle, Assistant Secretary

Office of Elementary and Secondary Education

U.S. Department of Education

400 Maryland Avenue, SW

Washington, DC 20202

Dear Assistant Secretary Delisle:

The State of California hereby submits for your consideration a request to waive Section 421(b) of the General Education Provisions Act (the “Tydings Amendment”) to extend the authority of California and its sub-recipients to obligate federal fiscal year (FY) 2010 and FY 2011 School Improvement Grant (SIG) funds until September 30, 2014, and September 30, 2015, respectively. Currently, FY 2010 SIG funds expire September 30, 2013; and FY 2011 SIG funds expire September 30, 2014. 

The State is requesting this waiver because the delayed implementation of California’s SIG Cohort 2 resulted in a decrease from the normal 27-month period of funding availability for local educational agencies (LEAs) to 15 months. We anticipate a significant amount of excess funds may be available at the conclusion of the first year of implementation based on Cohort 2 expenditure reporting data to date.
The extended authority to obligate these funds would enable the State and its sub-recipients to increase the quality of instruction for students, improve their academic achievement, and continue to assist the same populations served by the SIG program for which this waiver is being requested in accordance with all program requirements.

The State assures that if it receives the requested waiver, it will:

· Determine whether an LEA with an excess amount of SIG funds at the end of each year is implementing the model consistent with its approved application and budget

Deborah Delisle, Assistant Secretary
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· Determine which funds are allowed to be carried over based on the reason for the surplus and whether the LEA’s proposed use of the funds directly supports implementation of the approved SIG model in each school

· Ensure that sub-recipients within the State use FY 2010 and FY 2011 funds carried over as a result of the waiver to carry out activities in accordance with program requirements

· Hold LEAs and schools accountable based on the State’s annual measurable objectives

The State also assures that it provided all schools in the State that are eligible to receive a SIG grant, as well as the public, with notice and a reasonable opportunity to comment on this request and has attached a copy of that notice. (See Enclosure.) This notice was made available to the public in the manner in which the State customarily provides such notice and information to the public (i.e., by posting information on its Web site) and can be found on the SBE Meeting for May 2013 Web page at http://www.cde.ca.gov/be/ag/ag/. The State received public comments regarding this issue.

If you have any questions regarding this subject, please contact Deborah V.H. Sigman, Deputy Superintendent, District, School, and Innovation Branch, by phone at 
916-319-0812 or by email at dsigman@cde.ca.gov.

Sincerely,

Tom Torlakson




Michael W. Kirst

State Superintendent of Public Instruction
President

California Department of Education

California State Board of Education

TT/MK:cp

Enclosure
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Deborah Delisle, Assistant Secretary

Office of Elementary and Secondary Education

U.S. Department of Education

400 Maryland Avenue, SW

Washington, DC 20202

Dear Assistant Secretary Delisle:

We are writing to request a waiver of the limitation in Section 1127(b) of the Elementary and Secondary Education Act of 1965 (ESEA) that prohibits a state educational agency (SEA) from granting to a local educational agency (LEA) a waiver of the carryover limitation in Section 1127(a) of the ESEA more than once every three years. Section 1127(b) permits an SEA to waive the limitation in Section 1127(a) once every three years if: (1) the LEA’s request is reasonable and necessary; or (2) a supplemental Title I, Part A appropriation becomes available. In accordance with these provisions, we are requesting a waiver to allow California to waive the carryover limitation more than once every three years for an LEA that needs the additional waiver because it would be reasonable and necessary due to the sequester, which has resulted in additional uncertainty about the amount of federal fiscal year (FY) 2013 Title I, Part A funds that will be available for use by LEAs primarily in the 2013–2014 school year. We are requesting this waiver to permit an LEA to carry over FY 2012 Title I, Part A funds in excess of the carryover limitation.

We believe that the requested waiver will provide California with the ability to grant an LEA the flexibility it needs to spend its FY 2012 Title I, Part A funds thoughtfully over the remainder of this year and next year on activities that are most likely to increase the quality of instruction and improve the academic achievement of students in the face of a likely reduction in its FY 2013 Title I, Part A allocation. Accordingly, we believe that the requested waiver may help more schools and LEAs within the state meet their annual measurable objectives (AMOs) by enabling them to direct their funds to activities that will serve this purpose.

California will ensure that an LEA requesting a waiver of the carryover limitation stated in Section 1127 of ESEA that has already received such a waiver in one of the 
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previous two years will be allowed to request a waiver of the 15 percent carryover limit for the FY 2012 allocation. LEAs may request such a waiver in accordance with California’s regular procedures for waivers of the carryover limitation. California hereby assures that it will grant the requested waiver for the second time within three years only to an LEA that requests a waiver because of the sequester. Further, California assures that it will use its AMOs, pursuant to ESEA Section 1111(b)(2), to evaluate the LEAs’ progress in increasing the quality of instruction and improving academic achievement.
California assures that it provided all LEAs in the State, as well as the public, with notice and a reasonable opportunity to comment on this request and has attached a copy of that notice. (See Enclosure.) This notice, and information regarding this waiver request, was made available to the public in the manner in which the State customarily provides such notice and information to the public (i.e., by posting information on its Web site) and can be found on the State Board of Education Meeting for May 2013 Web page at http://cde.ca.gov/be/ag/ag. The State received public comments regarding this issue.
If you have any questions regarding this subject, please contact Deborah V.H. Sigman, Deputy Superintendent, District, School, and Innovation Branch, by phone at 
916-319-0812 or by e-mail at dsigman@cde.ca.gov.

Sincerely,

Tom Torlakson




Michael W. Kirst

State Superintendent of Public Instruction
President

California Department of Education

California State Board of Education
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