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	SUBJECT

California High School Proficiency Examination: Adopt the Regulations for Amendments to the California Code of Regulations, Title 5, Sections 11520 Through 11525. 
	 FORMCHECKBOX 

	Action

	
	 FORMCHECKBOX 

	Information

	
	 FORMCHECKBOX 

	Public Hearing


SUMMARY OF THE ISSUE(S)

The California Department of Education (CDE) is responsible for the oversight of the California High School Proficiency Examination (CHSPE). Individuals who are at least sixteen years of age or meet other eligibility requirements may take the CHSPE to earn a Certificate of Proficiency which, by California law, is equivalent to a high school diploma. Senate Bill (SB) 252 (Leno), signed by the Governor on September 30, 2015, prohibits the CDE from charging fees to administer the CHSPE to a homeless child or youth who is under twenty-five years of age. As required by this law, the State Board of Education (SBE) adopted emergency regulations on May 11, 2016. Also under a separate item, at that board meeting the SBE approved commencement of the standard rulemaking process to make permanent the amendments to the California Code of Regulations (CCR), Title 5, sections 11520 through 11525. Part of this process involved a 45-day public comment period. At the conclusion of the comment period, the CDE determined no changes are required and that the proposed regulations be adopted by the SBE. 

RECOMMENDATION
The CDE recommends that the SBE:

· Approve the Final Statement of Reasons
· Adopt the proposed regulations

· Direct the CDE to submit the rulemaking file to the Office of Administrative Law (OAL) for approval 

· Authorize the CDE to take any necessary ministerial action to respond to any direction or concern expressed by the OAL during its review of the rulemaking file 
BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES
Individuals who are at least sixteen years of age, or have been enrolled in the tenth grade for one academic year or longer, or are completing their final semester of tenth grade are eligible to take the CHSPE to earn a Certificate of Proficiency which, by California law, is equivalent to a high school diploma. The CHSPE is administered by the Sacramento County Office of Education under a contract with the CDE.
Individuals who take the CHSPE must register for the test and pay the fee for administration and scoring of the test at their own expense. SB 252 provides the opportunity for a verified homeless child or youth, who is under the age of 25 and meets other eligibility requirements, to take the CHSPE at no cost. The law requires that a qualified homeless services provider who has knowledge of the examinee’s housing status verify that status for the examinee to be eligible for the fee waiver. Education  Code Section 48412(c)(3) defines a homeless services provider as either “A homeless services provider listed in paragraph (3) of subdivision (d) of Section 103577 of the Health and Safety Code, or any other person or entity that is qualified to verify an individual’s housing status, as determined by the department.”
The CDE received no public comments during the 45-day public comment period. The 45-day public comment period began on May 27, 2016, and closed on July 11, 2016. This agenda item recommends the proposed amendments to the CHSPE regulations be adopted by the SBE.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
SB 252 required emergency regulations in addition to the regular rulemaking process. On May 11, 2016, the SBE approved the Finding of Emergency and adopted Emergency Regulations for amendments to the CCR, Title 5, Sections 11520 through 11525. The SBE also approved the proposed regulations and directed the CDE to commence with the rulemaking process including a 45-day public comment period.
FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)
An Economic and Fiscal Impact Statement is provided as Attachment 3. 
ATTACHMENT(S)
Attachment 1: Final Statement of Reasons (1 Page)
Attachment 2: Proposed Regulations (4 Pages)

Attachment 3: Economic and Fiscal Impact Statement (STD. 399) (5 Pages)
FINAL STATEMENT OF REASONS

CHSPE

UPDATE OF INITIAL STATEMENT OF REASONS

The original proposed text was made available for public comment for at least 45 days from May 27, 2016 through July 11, 2016. No individuals provided comments during the 45-day comment period.

A public hearing was held at 1:30 p.m. on July 11, 2016, at the California Department of Education. No individuals attended the public hearing.
SUMMARY AND RESPONSE TO COMMENTS RECEIVED DURING THE INITIAL NOTICE PERIOD OF MAY 27, 2016 THROUGH JULY 11, 2016.

No written comments were received during the 45-day public comment period.

ALTERNATIVES DETERMINATION 
The State Board of Education has determined that no alternative would be more effective in carrying out the purpose for which the regulation is proposed or would be as effective and less burdensome to affected private persons than the proposed regulation or would be more cost effective to affected private persons and equally effective in implementing the statutory policy or other provisions of law.

LOCAL MANDATE DETERMINATION 
The proposed regulations do not impose any mandate on local agencies or school districts.

07-11-16 [California Department of Education]

· The State Board of Education has illustrated changes to the original text in the following manner: text originally proposed to be added is underlined; text proposed to be deleted is displayed in strikeout. 

 Title 5. EDUCATION

Division 1. California Department of Education

Chapter 11. Special Programs

Subchapter 8. High School Proficiency Certificates

Article 1. Certificate of Proficiency

§ 11520. Definitions.


(a) “Certificate” means a certificate of proficiency awarded by the State Board of Education (SBE) as described in Education Code section 48412(a)(2).


(b) “Homeless Certification Form” means a form provided by the California Department of Education (CDE) that is to be completed by an authorized homeless services provider to verify that a youth is homeless as defined in Education Code section 48412. The Homeless Certification Form (issued 03/2016) is incorporated by reference in California Code of Regulations, title 5, section 11530.

(c)(a) “Parent” as used in Education Code Ssection 48410(e), relating to verified parental approval, means the natural parent, or adoptive parent or legal guardian, having legal custody of the pupil.


(d) “Testing accommodations” means any variation in the assessment environment or process that does not fundamentally alter what the test measures or affect the comparability of scores.

NOTE: Authority cited: Sections 48410, and 48412 and 51426, Education Code. Reference: Sections 48410 and 48412, Education Code.

§ 11521. Placement on Pupil Transcript.


A school district shall, for each pupil who demonstrates proficiency as provided in Education Code Ssection 48410(e), indicate the pupil's accomplishment and the date of the proficiency certificate award on the pupil's official transcript.

NOTE: Authority cited: Section 33031, Education Code. Reference: Section 48410, Education Code.

§ 11522. Requirement for Exemption from School Attendance Form.


Each school district shall develop a form which evidences parental consent for exemption from further compulsory school attendance pursuant to Education Code Ssection 48410(e). The form shall be made available upon request to 16- and 17-year-old pupils who have been awarded the Certificate of Proficiency by the State Board of Education demonstrated proficiency. The form shall contain at least the following information:


(a) A general explanation of the pupil's rights of exemption from compulsory school attendance and of re-enrollment in the public high schools.


(b) The date of issuance of a certificate of proficiency.


(c) The signature of the parent and the date.


(d) The signature of a school administrator who has personally confirmed the authenticity of the parent's signature and the date.

NOTE: Authority cited: Sections 33031 and 48412, Education Code. Reference: Section 48410, Education Code.

§ 11524. Waiver of Fees.


(a)
The contractor selected to administer the examination shall not collect fees from individuals who are under 25 years of age, meet all other registration requirements, and are verified to be homeless by a homeless services provider as defined in Education Code section 48412, except for fees for additional services not related to regular test registration including, but not limited to, registration for a test administration after the regular registration deadline set by the contractor, request to change the testing date after the regular registration deadline set by the contractor, request for a transcript or duplicate certificate, or request to expedite services. The contractor shall not charge fees to individuals who are verified to be homeless for any other administrative services without prior approval of the CDE.


(b)
The fee waiver for individuals who are under age 25 and are verified to be homeless by a homeless services provider as defined in Education Code section 48412 shall include only fees for services related to test administration. The fee waiver shall not include fees for services or documents required to verify the need for testing accommodations, test preparation, or other services not related to test administration. 

NOTE: Authority cited: Section 48412, Education Code. Reference: Section 48412, Education Code.

§ 11525.  Homeless Certification.


(a) To be eligible for a fee waiver, at the time of registration for a test administration, a homeless youth must submit all standard required registration materials to the contractor including documentation required for all testing accommodations that the individual may need and an original completed Homeless Certification Form.


(b) Only the Homeless Certification Form may be used to certify that the registrant is homeless. The Homeless Certification Form must include all of the following information:


(1) The full legal name of the registrant;


(2) The date of birth of the registrant;


(3) The signature of the registrant affirming, under penalty of perjury, a statement that he or she is homeless and under 25 years of age;


(4) The printed name of the homeless services provider;


(5) The title of the homeless services provider;


(6) The business address, phone number, and e-mail address of the homeless services provider;


(7) The signature of the homeless services provider affirming, under penalty of perjury, a statement that he or she is an authorized homeless services provider and that the registrant is homeless as defined in Education Code section 48412;


(8) The date that the Homeless Certification Form is completed by the homeless services provider; and


(9) The date the Homeless Certification Form expires.


(c) The Homeless Certification Form is valid for a period of one year from the certification date and may be renewed annually until the certified homeless youth reaches 25 years of age. If the certified homeless youth reaches 25 years of age within one year from the certification date, the Homeless Certification Form will be valid only until one day before the certified homeless youth reaches 25 years of age.


(d) The homeless services provider or the provider’s agency shall retain a copy of all Homeless Certification Forms issued to certified homeless youth until each certified 

homeless youth reaches 28 years of age. The homeless services provider or the provider’s agency shall make copies of Homeless Certification Forms available to the CDE upon request.


(e) The contractor shall retain all original Homeless Certification Forms issued to certified homeless youth until each homeless youth reaches 28 years of age. The contractor shall make original Homeless Certification Forms available to the CDE upon request.

NOTE:  Authority cited:  Sections 33031 and 48412, Education Code. Reference:  Sections 48410 and 48412, Education Code.
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