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	SUBJECT

Nonclassroom-based Charter School Resource Center Location, State Board of Education Policy Regarding Waivers to Education Code Sections 47605(a)(1), 47605(a)(4), 47605(a)(5), 47605.1(a), and 47605.1(c) through (e).
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	Information

	
	
	Public Hearing


SUMMARY OF THE ISSUES
California Education Code (EC) Section 47605(a)(1) provides that a charter school petition shall identify a single charter school that will operate within the geographic boundaries of the authorizing school district. A charter school may propose to operate at multiple sites within the school district if each location is identified in the charter school petition. There are limited exceptions to these restrictions, including EC Section 47605.1(d) which provides that a charter school that is unable to locate within the geographic boundaries of the authorizing school district, or for temporary use during construction or expansion, may establish one site outside the school district boundaries, but within the county, provided certain conditions are met; and EC Section 47605.1(c) which provides that a charter school may establish a resource center, meeting space, or other satellite facility located in a county adjacent to that in which the charter school is authorized and used exclusively for educational support of nonclassroom-based independent study, provided certain conditions are met.

On November 16, 2016, the Court of Appeal, Third Appellate District, issued a published opinion, as modified, in Anderson Union High School District v. Shasta Secondary Home School, holding that the geographic restrictions in EC Section 47605(a)(1) apply to nonclassroom-based charter schools, and that a charter school may not locate a resource center outside the geographic boundaries of the authorizing school district, unless it can satisfy one of the statutory exceptions. On January 18, 2017, the California Supreme Court denied review of the decision, which thus became final.  
RECOMMENDATION
The California Department of Education (CDE) recommends that the State Board of Education (SBE) approve the nonclassroom-based charter school resource center location waiver policy in Attachment 1.
BRIEF HISTORY OF KEY ISSUES
EC Section 47605(a)(1) provides that a charter school petition shall identify a single charter school that will operate within the geographic boundaries of that school district. A charter school may propose to operate at multiple sites within the school district if each location is identified in the charter school petition. There are certain statutory exceptions to these geographic restrictions.
EC Section 47605.1(c) provides that a charter school may establish a resource center, meeting space, or other satellite facility located in a county adjacent to that in which the charter school is authorized if the facility is used exclusively for educational support for nonclassroom-based independent study, and the charter school provides its primary educational services in, and a majority of the pupils it serves are residents of, the county where the charter school is located.

EC Section 47605.1(d) provides that one site outside of the school district boundaries, but within the county, is permissible, if: (1) the charter school attempted but was unable to locate a facility within the school district, or (2) the site outside the school district is needed for temporary use during construction or expansion.

Finally, under EC Section 47605.1(g), the geographic limitations do not apply to charter schools providing instruction in partnership with the federal Workforce Innovation and Opportunity Act, federal Youth Build or job corps training programs, the California Conservation Corps, and instruction provided to some juvenile court school pupils.

On December 2, 2014, the Shasta County Superior Court issued a statement of decision in Anderson Union High School District v. Shasta Secondary Home School, that a resource center, meeting room, or other satellite facility is not a site or schoolsite and therefore not governed by the geographic restrictions of charter schools. On November 16, 2016, the Court of Appeal, Third Appellate District (Third District), in a published opinion, as modified (2016) 4 Cal. App. 5th 262, reversed the lower court ruling and held that the geographic restrictions in EC Section 47605(a)(1) apply to all charter schools, including nonclassroom-based charter schools, unless one of the statutory exceptions applies. On January 18, 2017, the California Supreme Court denied review of the Third District’s opinion, which thus became final as of that date.

The CDE finds that there are nonclassroom-based charter schools that may have relied upon and operated under an interpretation of the statutes that govern geographic and site restrictions that are in conflict with the Third District’s decision. In order to minimize disruption to pupils and educational programs, a waiver for the limited purpose of providing charter schools operating noncompliant resource centers time to comply with the Third District decision should be considered by the SBE.
SUMMARY OF PREVIOUS STATE BOARD OF EDUCATION DISCUSSION AND ACTION
The subject of this policy is the first to be considered for approval by the SBE. The purpose of the policy includes outlining criteria to use in reviewing and processing waiver requests and to facilitate management of the SBE’s agenda.
FISCAL ANALYSIS (AS APPROPRIATE)
There is no fiscal impact of approving this waiver policy.
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