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General Questions  

Question: Where can information and support related to the federal McKinney-Vento 
Act be found? 

Answer: Please utilize the following links to legislation: 

• https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapt
er6/partB&edition=prelim 

• https://nche.ed.gov/mckinney-vento/ 

Letter of Intent Questions 

Question: Is Attachment 1 required to be completed and submitted to the CDE in order 
to be eligible to apply for the EHCY funds? 

Answer: Yes, only local educational agencies (LEAs) and county offices of education 
(COEs) that submit a Letter of Intent by the Friday, December 4, 2020, 5 p.m. deadline 
will have their application read to be eligible for funding.  

Question: How is the Letter of Intent to be submitted?  

https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://nche.ed.gov/mckinney-vento/


Answer: Complete the document, scan, and email the Letter of Intent to Shoshannah 
Fuentes at sfuentes@cde.ca.gov by 5 p.m. on Friday, December 4, 2020. Please keep 
a record of the submission of the Letter of Intent.  

Question: Does the Letter of Intent require an original signature in blue ink?  

Answer: No, the Letter of Intent is to be emailed to the CDE, and there is no need to 
follow-up with a hardcopy. 

Question: Are the Letters of Support included in the 17-page maximum narrative?  

Answer: No, only the responses to the Narrative Questions, numbers 1–6 on both the 
COE and LEA application, are included in the 17-page maximum. 

Question: Where can the RFA PowerPoint presentation, specific to the COE 
application, be found? 

Answer: On the CDE’s Request for Application website at 
https://www.cde.ca.gov/fg/fo/r8/homeless21coerfa.asp. 

Application Fact Sheet/Eligibility Questions 

Question: Is the 2018‒19 school year data to be used for the cumulative count required 
on the Application Fact Sheet?  

Answer: Yes, the 2018‒19 cumulative homeless education count is to be used for the 
calculations for the Application Fact Sheet. 

Question: How do I access the Cumulative Homeless Student counts for the 2018‒19 
school year?  

Answer: To access your 2018‒19 Cumulative Homeless Student counts: 

(1) Go to your LEA California Longitudinal Pupil Achievement Data System 
(CALPADS) Coordinator and request the data or,  

(2) Go to DataQuest and locate the number under the Chronic Absenteeism as 
follows: 

• Start at the CDE DataQuest web page at https://dq.cde.ca.gov/dataquest/ 

• Select District as the Level using the drop-down menu 

• Select Chronic Absenteeism Rates as the Subject under School Climate 
Data, then Submit 

• Select 2018–19 as the Year 

• Type in District Name, then Submit 

mailto:sfuentes@cde.ca.gov
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• Select District using the drop-down menu 

• Select Chronic Absenteeism Rate as a Report, then Submit 

• Select Report Options and Filters 

• Select Homeless as Program Subgroup using the drop-down menu 

• Scroll down to Report Totals to find the Cumulative Enrollment 

Question: Where should we obtain our student counts to calculate the impaction 
points? 

Answer: The impaction points are the percentage of cumulative homeless students 
compared to cumulative total enrollment. To calculate, please divide the cumulative 
homeless enrollment by cumulative total enrollment. Information on how to find 
cumulative counts on DataQuest is addressed in the prior question above.  

Question: What if an LEA has fewer than 10 students and DataQuest indicates an 
asterisk (*)? 

Answer: If the LEA has fewer than 10 identified students experiencing homelessness, 
DataQuest will show an asterisk, rather than the actual number of students. The LEA’s 
CALPADS Administrator can provide actual counts. The RFA does allow for LEA to 
participate as a consortium to meet the 50-student minimum; however, for COEs, there 
is not a minimum number of identified students.  

Question: Are COEs required to include charter schools in their cumulative enrollment 
count? 

Answer: Yes, direct-funded charter schools are considered to be their own LEA and 
COEs need to treat them like any other LEA in their county.  

Funding and Allowable Expenses Questions 

Question: Can these funds pay 100 percent or 1.0 Full Time Equivalent (FTE) of the 
salary for staff who work with the LEA’s students experiencing homelessness? 

Answer: Yes, you may pay for a staff designated as 1.0 FTE. The job description and 
duties must be 100 percent dedicated to students experiencing homelessness. The 
EHCY funds may not fund 100 percent of the Homeless Education Liaison position. If 
the Homeless Education Liaison is multi-funded, EHCY funds may be one of the funding 
sources.  

Question: Is this a separate RFA to the funds we normally receive as a COE or LEA? 

Answer: The EHCY federal funds are the same as what has been disseminated before 
through a competitive bases on a three-year cycle. The difference this year is that there 



are two RFAs: one for LEAs and one for COEs. Other funds that both a LEA and a COE 
have available are Title I, Part A funds that are reserved and set aside annually through 
the annual Consolidated Application Reporting System process.  

Questions: Are gas cards, bus passes, and certificates for haircuts an allowable 
expense? 

Answer: Yes, any barriers to educational access that exist for children experiencing 
homelessness are allowable funding as long as your needs assessment demonstrates 
there is a need. Housing expenses, such as vouchers, rent, utilities. or deposits are not 
allowable. The McKinney-Vento Act can be found at 
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/part
B&edition=prelim. 

Question: Is the competitive nature of the grant such that a COE and a LEA are 
competing for the same funds?  

Answer: No, COEs are competing against other COEs and LEAs will be competing 
against other LEAs. The Letters of Intent will assist in determining the total funding that 
will be designated for all LEAs and COEs. 

Application Questions 

Question: If we include a chart or graph within the 17-page narrative responses to 
questions, is the font required to be Arial 12-point?  

Answer: Yes, any labels on charts and graphs need to be in at least a 12-point font.  

Question: Are the job descriptions or job duties considered attachments and are they 
allowed to be submitted?  

Answer: Yes, letters of support and job descriptions are attachments and can be 
submitted; however, they are not counted in the 17-page narrative. 

Question: Is it a requirement to attach a copy of our needs assessments? 

Answer: No, the needs assessment should not be attached or part of your application. 
The responses in your narrative should reflect and address the identified needs 
resulting from your needs assessment, the program design and elements, and activities 
for which the funds will be utilized. 

Question: Is there a different PowerPoint for COEs and LEAs?  

Answer: Yes, they are different and they can be accessed on the respective COE or 
LEA RFA available funding page at https://www.cde.ca.gov/fg/fo/af/. 

https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
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Letters of Support Questions 

Question: Are both LEAs and COEs required to submit Letters of Support as part of the 
application?  

Answer: Yes, three letters, not more, are required for both the COE application and 
LEA application. 

Question: Could one of the Letters of Support be signed by multiple LEAs in the 
county? 

Answer: Yes, there is no limit on the number of signatures on any one Letter of 
Support. 

Question: Can we submit a Letter of Support from a parent?  

Answer: Yes, and if Letters of Support are in another language, please, provide a 
translation. 

Additional Questions 

If you have additional questions, please submit them to HomelessEd@cde.ca.gov.  

mailto:HomelessEd@cde.ca.gov
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