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Education for Homeless Children and 
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Friday, December 4, 2020,  
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by 4 p.m. 
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Conducted by the CDE Week of March 1, 2021 
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to the Subgrantees After July 16, 2021 

General Questions  

Question: Where can the RFA PowerPoint presentation, specific to the local 
educational agency (LEA) application, be found? 

Answer: The CDE’s Request for Application website at 
https://www.cde.ca.gov/fg/fo/r8/homeless21learfa.asp. 

Question: Where can information and support related to the federal McKinney-Vento 
Act be found? 

Answer: Please utilize the following links to legislation: 

• https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapt
er6/partB&edition=prelim 

• https://nche.ed.gov/mckinney-vento/ 

https://www.cde.ca.gov/fg/fo/r8/homeless21learfa.asp
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://nche.ed.gov/mckinney-vento/


Letter of Intent Questions 

Question: Is Attachment 1 required to be completed and submitted to the CDE in order 
to be eligible to apply for the EHCY funds? 

Answer: Yes, only LEAs and county offices of education (COEs) that submit a Letter of 
Intent by the Friday, December 4, 2020, 5 p.m. deadline will have their application read 
to be eligible for funding.  

Question: How is the Letter of Intent to be submitted?  

Answer: Complete the document, scan, and email the Letter of Intent to Shoshannah 
Fuentes at sfuentes@cde.ca.gov by 5 p.m. on Friday, December 4, 2020. Please keep 
a record of the submission of the Letter of Intent.  

Question: Does the Letter of Intent require an original signature in blue ink?  

Answer: No, the Letter of Intent is to be emailed to the CDE, and there is no need to 
follow-up with a hardcopy. 

Letter of Support Questions 

Question: Are the Letters of Support included in the 17-page maximum narrative?  

Answer: No, only the responses to the Narrative Questions, numbers 1–6 on both the 
COE and LEA application, are included in the 17-page maximum. 

Question: If we are applying as a single LEA and not a consortium, are Letters of 
Support required? 

Answer: Yes, Letters of Support are required for any and all applications. 

Question: Would more Letters of Support improve our odds?  

Answer: No, only three are required and if more are submitted, only the first three are 
read.  

Question: Who will need to sign the Letters of Support?  

Answer: A representative from the agency, parent, or originator of the letter.  

Question: Is it alright to submit Letters of Support from students and parents/families? 

Answer: Letters of Support from actual students experiencing homelessness or families 
are allowable. If they are in another language, please also provide a translation.  

Question: Can the Letter of Support be faxed, or do they need to be submitted with the 
original application packet?  

mailto:sfuentes@cde.ca.gov


Answer: They need to be submitted with the application but do not need original 
signatures.  

Question: Can we submit a Letter of Support from a parent? 

Answer: Yes, and if Letters of Support are in another language, please provide a 
translation. 

Application Fact Sheet/Eligibility Questions 

Question: Does there have to be a minimum or specific period of "time" for being 
displaced for a student to be considered and identified as homeless? 

Answer: There is not a time limit on homelessness. However, it is a case by case 
situation. 

Question: Are homeless preschoolers given priority such as Head Start and State 
preschool?  

Answer: Yes, they do have priority due to their homelessness. 

Funding and Allowable Expenses Questions 

Question: Where are the California Longitudinal Pupil Achievement Data System 
(CALPADS) numbers for preschool students found? 

Answer: Preschool-age children counts are only found in CALPADS if they are 
connected to an LEA due to special education.  

Question: Would substance abuse programs be considered?  

Answer: Yes, any barriers that exist for children experiencing homelessness are 
allowable funding. The McKinney-Vento Act can be found at 
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/part
B&edition=prelim. 

Question: Can a school district provide clothing for students experiencing 
homelessness? 

Answer: Yes; however, it would be beneficial to first reach out to the community for 
donations and/or vouchers. 

Question: Can we fund transportation to community-based organizations for students 
experiencing homelessness?  

Answer: Yes, any barriers that exist to educational access for children experiencing 
homelessness are allowable funding, other than housing. The McKinney-Vento Act can 
be found at 

https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim.
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim.


https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/part
B&edition=prelim. 

Question: Can the purchase of a washer or dryer be considered an allowable 
expense? 

Answer: Yes; however, it should be multi-funded in coordination with other programs 
for students who would benefit from such a purchase.  

Question: Can the funds be used to pay for copies of birth certificates and social 
security cards, deposits for college housing, college orientation, transportation to 
college orientation, and hotel stays for orientations? 

Answer: Yes, any barriers that exist to educational access for children experiencing 
homelessness are allowable funding, other than housing. 

Question: Will unspent funds be rolled over from year to year? 

Answer: No, EHCY funds must be spent each year of the three years. 

Question: Can Early Childhood Education be considered to be funded by this grant? 

Answer: Yes, if it is addressed in your narrative and supported by your needs 
assessment, you can build your budget and activities around that population. 

Question: How is our funding level determined and is eligibility limited to the 2018‒19 
CALPADS number? 

Answer: The 2018‒19 number identifies what funding the LEA qualifies to apply for 
based on the table in the RFA.  

Application Questions 

Question: Can school districts work with the Department of Rehabilitation for children 
and youth experiencing homelessness? 

Answer: Yes, the Department of Rehabilitation would be a community-based agency. 

Question: Is there a rule of thumb related to the use of Title I, Part A funds related to 
homelessness compared to EHCY grant monies? 

Answer: The CDE has a website that identifies allowable expenses with Title I, Part A 
funds. It can be found at 
https://www.cde.ca.gov/sp/hs/cy/documents/allowableexpenses.docx. 

Question: Where in the application can the increased number of students experiencing 
homelessness and unaccompanied youth due to COVID-19 be addressed?  

https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://uscode.house.gov/view.xhtml?path=/prelim@title42/chapter119/subchapter6/partB&edition=prelim
https://www.cde.ca.gov/sp/hs/cy/documents/allowableexpenses.docx


Answer: The responses in your narrative should reflect and address the changes in 
your enrollment numbers from the 2018‒19 school year to present. Also, the results 
from your needs assessment, the program design and elements, and activities can 
address an increase in your homeless counts. 

Question: When appropriate, how necessary is it to address the impact COVID-19 on 
this population?  

Answer: Addressing the issues related to COVID-19 can benefit the application. The 
responses in your narrative should reflect and address the identified needs resulting 
from your needs assessment and can include COVID-19 related needs.  

Question: What about certified mail, and who do we address it to ensure it was 
received on time? 

Answer: Make sure that the application is received by mail to the CDE’s Integrated 
Student Support and Programs Office at: 

1430 N Street, Suite 6208 
Sacramento, CA 95814-5901 
Attn: Homeless Education Program 

on or before (not postmarked by) Thursday, February 4, 2021, by 4 p.m. 

Question: Does the real number of preschool-age children get added to the CALPADS 
number if they are not enrolled? 

Answer: No, we are only using the cumulative enrollment found in the 2018–19 
Cumulative DataQuest reports. You can address preschool-age children in your 
application. 

Question: Are staff job descriptions or job duties considered attachments and are they 
allowed to be submitted?  

Answer: Yes, job descriptions are attachments and should be submitted with your 
application; however, they are not to be included or counted in the 17-page narrative. 

Question: Can we participate in the readers conference if we are applying? 

Answer: Yes, you can read applications during the readers conference if you are 
applying. 

Question: Do we need to include charter schools in our district even if we don't work 
them much? 

Answer: If the charter schools are part of the LEA, then you need to include them. 



Question: Our 2018‒19 school year numbers did not accurately show homelessness 
as defined by McKinney-Vento. As I began this year I have helped the district 
understand doubling up and sheltered, not just unsheltered. How could we address 
that? 

Answer: In the narrative, you will relay this information. The responses in your narrative 
should reflect and address the changes in your enrollment numbers from the 2018‒19 
school year to present. Also, the results from your needs assessment, the program 
design and elements, and activities can address an increase in your homeless counts. 

Question: Can the application address children experiencing homelessness who are 
zero- to two-years old? 

Answer: Yes, children experiencing homelessness who are zero- to two-years old can 
be addressed in your application; however, there is no additional funding.  

Question: Are direct-funded charter school districts eligible for funding? 

Answer: Yes, direct-funded charters are LEAs and can apply, as long as they had 50 
cumulative enrolled students experiencing homelessness in the 2018-19 school year. 

Question: What is the difference between an education and academic program?  

Answer: Academic refers to reading, math, and other academic areas. Education is 
related to program activities provided by the LEA such as after-school programs, 
nutrition programs, and parent programs for families and/or students experiencing 
homelessness. 

Question: Is there a form for the Budget Narrative? Is there a page limit on the Budget 
Narrative? 

Answer: No, there is not a Budget Narrative form provided and there is not a page limit 
to the budget narrative that you submit. 
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